Pracovní neschopnost a nemocenská – vícero zaměstnavatelů

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud mám dva různé zaměstnavatele, zda mohu být u jednoho na neschopence a druhého pokračovat v práci.

Jsem po těžším úrazu hlavy/mozku a ke své administrativní práci potřebuji klid/ticho. Jeden ze zaměstnavatelů mi umožňuje pracovat 100% z domu, druhý však ne a navíc mě posadil do sdílené kanceláře s jinými zaměstnanci.

Lékaři (neurolog, psychiatr) mi doporučují dlouhodobou pracovní neschopnost, ať se mozek (i já) nezhroutí.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Ingrid 8 měsíců 1 Odpověď 323 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pracovní neschopnost (neschopenka) se vždy váže ke konkrétnímu zaměstnání. Pokud máte více zaměstnání, pak je možné, aby byla neschopenka vystavena jenom pro jedno zaměstnání. Nebo je možné, abyste měla dvě neschopenky pro obě zaměstnání.

    Během neschopenky, nesmíte vykonávat zaměstnání, pro které je neschopenka vystavena (a ze kterého vám plyne nárok na nemocenské dávky).

    Během neschopenky, máte dále povinnost dodržovat léčebný režim (a všechny další povinnosti dočasně práce neschopné osoby).

    Mezi vaše povinnosti patří mimo jiné i dodržování povolených vycházek. A dále je nutné dodržovat pokyny lékaře.

    V případě, že máte v jednom zaměstnání možnost pracovat na 100% z domu, pak není problém s vycházkami. Bylo by tedy možné, abyste měla neschopenku jenom pro jedno zaměstnání, a to druhé vykonávala i dále, během neschopenky.

    Záleží ale i na názoru vašeho lékaře. Já určitě nemohu posoudit váš zdravotní stav, jestli je možné, abyste s ohledem na léčbu vykonávala nějakou práci, byť by to bylo z domu.

    Měla byste tedy celou situaci konzultovat s lékařem. Pokud vám lékař potvrdí, že je možné vykonávat druhou práci, kde byste byla doma, pak můžete mít neschopenku jenom pro jedno zaměstnání a v tom druhém dále pracovat.

    Pokud by ale lékař usoudil, že váš mozek potřebuje spíše klidový režim, a i ta druhá práce by pro něj byla zbytečná zátěž, pak musíte respektovat pokyny lékaře, a nebylo by možné vykonávat ani tu druhou práci.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď