Výpověď v pracovní neschopnosti – jak to bude s vyplácením nemocenské?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

Jsem v pracovní neschopnosti a chtěla bych dát v zaměstnání výpověď.

Jak to bude s vyplácením nemocenské? Po ukončení nemocenské musím tu dobu v zaměstnání nahradit?

Děkuji

Vyřešeno
, , , , Petra K. 11 měsíců 1 Odpověď 657 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Během pracovní neschopnosti, může být pracovní poměr ukončen dohodou, nebo výpovědí ze strany zaměstnance. Zaměstnavatel, vám v době neschopenky, nesmí dát výpověď (kromě několika málo výjimek, jako je například rušení firmy).

    Trochu speciální případ, je ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Zaměstnanec ho může ukončit kdykoliv (i během neschopenky) a prakticky ihned. Zaměstnavatel, může ukončit pracovní poměr ve zkušební době, až po skončení prvních 14 dní vaší neschopenky.

    Nevím, o který případ ukončení pracovního poměru, by se u vás jednalo. Pokud by to opravdu byla výpověď ze strany zaměstnance, pak platí běžné podmínky.

    Výpověď musí být podána písmennou formou (ústní výpověď nebo výpověď po telefonu je neplatná).

    Po doručení výpovědi, následuje výpovědní doba, což jsou dva měsíce. Výpovědní lhůta, začíná až od začátku následujícího kalendářního měsíce.

    Výpověď můžete dát, i když jste v pracovní neschopnosti (omezení výpovědi během neschopenky, platí jenom pro zaměstnavatele).

    Na nemocenské dávky je nárok i po skončení zaměstnání. Podstatné je pouze to, že neschopenka začala ještě během pracovního poměru (kdy jste účastníkem nemocenského pojištění, a máte tak nárok na nemocenskou).

    Nemocenské dávky, vám obvykle platí stát (s výjimkou prvních 14 dní, kdy nemocenskou platí zaměstnavatel).

    Po skončení pracovního poměru, se na tom nic nemění. Vaše neschopenka by pokračovala dále, dokud by ji neukončil váš lékař. A i nadále by byl nárok na výplatu nemocenské.

    Maximální podpůrčí doba nemocenské, je až 380 dní od začátku neschopenky. Následně je případně možné požádat o prodloužení podpůrčí doby (až o 350 dní).

    V některých situacích, ale dochází k ukončení neschopenky, už po 180 dnech (pokud je zdravotní stav stabilizovaný, a je možné vykonávat i nějakou jinou pracovní činnost, než byla ta, pro kterou se vystavila neschopenka).

    Po dobu neschopenky (po skončeném zaměstnání), za vás platí zdravotní pojištění stát. Doba se vám také započítá, jako náhradní doba důchodového pojištění, pro nárok na důchod.

    Po skončení neschopenky, můžete jít na Úřad práce (do 3 pracovních dní), a můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Nevím, co myslíte tím „nahrazováním“ doby v zaměstnání. Pokud máte na mysli prodloužení výpovědní doby z důvodu neschopenky, tak to se týká jen situací, kdy vám dal výpověď zaměstnavatel. U výpovědi od zaměstnance, se výpovědí doba neprodlužuje.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď