Výpověď pro nadbytečnost – plánovaná operace (neschopenka)

Otázka

Dobrý den, mám pracovní poměr do 31. 12. 2023, ale byla mi dána výpověď k 1. 5. 2023 pro nadbytečnost.

Dne 24. 4. 2023 mě čeká operace a předpokládaná doba rekonvalescence je 2 měsíce. Jak to tedy bude?

Zůstávám dále zaměstnaná až do ukončení léčby?

Děkuji

Vyřešeno
, , Hana 1 rokem 1 Odpověď 343 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud se jedná o výpověď ze strany zaměstnavatele (pro nadbytečnost, nebo i z jiných zákonných důvodů), pak je zde výpovědní doba, která vám končí zřejmě k 30. 4. 2023.

    Pokud jste nyní ve výpovědní době a onemocníte, nebo nastoupíte do pracovní neschopnosti (na neschopenku) z důvodu plánované operace, pak jsou zde 3 možnosti:

    1) Bude to jen velmi krátká neschopenka, a skončila by ještě před termínem ukončení pracovního poměru. Pak by se nic neměnilo, a pracovní poměr by skončil tak, jak je naplánováno. Vzhledem k uváděným datům, ale nepředpokládám, že byste byla v pracovní neschopnosti, jen tak krátce.

    2) Pracovní neschopnost bude delší, a skončí až někdy po plánovaném termínu ukončení pracovního poměru.

    V takovém případě, se výpovědní doba dočasně přeruší, a váš pracovní poměr bude dále pokračovat.

    Budete i nadále zaměstnancem, budete mít nárok jak na náhradu mzdy za nemoc (prvních 14 dní) tak i na nemocenské dávky (od 15 dne). Doba na neschopence se vám bude započítávat i pro nárok na dovolenou (maximálně 20 týdnů z neschopenky), atd.

    Výpovědní, doba – zbývajících pár dní – by pokračovala až poté, co by byla ukončena vaše pracovní neschopnost (neschopenka). Pak byste ještě několik dní byla zaměstnancem ve výpovědní době, a teprve poté by váš pracovní poměr skončil.

    Následně byste měla standardně nárok na podporu v nezaměstnanosti (podle příslušných podmínek), která by se odvíjela od vašeho průměrného čistého výdělku (případně by se vycházelo z pravděpodobného výdělku).

    3) Pracovní neschopnost bude delší, a skončí až někdy po plánovaném termínu ukončení pracovního poměru a vy současně jednoznačně sdělíte zaměstnavateli, že netrváte na prodloužení pracovního poměru (o dobu na neschopence)

    Pak by pracovní poměr mohl skončit i během vaší neschopenky, tak jak bylo původně domluveno.

    Sice byste měla nárok na nemocenské dávky (od 15 dne), ale mám za to, že by to pro vás nebylo příliš výhodné řešení.

    Netrvat na prodloužení pracovního poměru z důvodu neschopenky ve výpovědní době, pro vás nemá žádné benefity. Zůstat zaměstnancem i po dobu neschopenky, má naopak různé výhody.

    Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 53, odstavec 2:

    (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď