Výpočet nemocenské po 6 měsících v novém zaměstnání

Otázka

Dobrý den, do zaměstnání jsem nastoupila od března 2023.

Lékař mi nedávno sdělil, že musím podstoupit operaci, která je nevyhnutelná a vyžádá si několik měsíců rekonvalescence, tzn. být na neschopence. Termín operace je plánován na srpen tohoto roku (2023).

Ráda bych věděla, jak se mi bude vypočítávat nemocenská, když jsem před začátkem PN pracovala necelých 6 měsíců a před tím jsem byla dlouhodobě nezaměstnaná a vedená na úřadu práce.

Ještě k mému předchozímu dnešnímu dotazu: chtěla bych se zeptat, ze kterého měsíce nebo kvartálu se mi bude vypočítávat průměrná mzda pro výpočet nemocenské, když jsem pracovala necelých 6 měsíců a to od března 2023.

Díky předem za odpověď.

Vyřešeno
, , Božena V. 12 měsíců 1 Odpověď 212 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Na nemocenskou během neschopenky, máte nárok, i když v novém zaměstnání pracujete jen 6 měsíců a před tím jste byla delší dobu nezaměstnaná.

    Na placenou neschopenku je v zaměstnání nárok už od prvního dne. Délka zaměstnání, nehraje žádnou roli (u nemocenské není požadována nějaká minimální doba v zaměstnání, jako je tomu například u podpory v nezaměstnanosti).

    Během neschopenky, dostáváte nejprve náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a následně i nemocenské dávky (od 15 dne neschopenky a dále).

    Náhrada mzdy za nemoc, je ve výši 60% z redukovaného průměrného výdělku. Výpočet se neprovádí z průměrné mzdy, ale z průměrného výdělku (ten se může od průměrné výplaty mírně odlišovat).

    Používá se průměrný výdělek za předchozí ukončené kalendářní čtvrtletí. Pokud byste byla na neschopence od srpna, pak by to byl průměrný výdělek za 2 čtvrtletí, tj. měsíce duben až červen.

    Během prvních 14 dní, dostáváte zaplaceny pouze neodpracované hodiny – viz kalkulačka pro výpočet nemocenské za prvních 14 dní.

    Při delší neschopence, máte od 15 dne nárok na nemocenské dávky. Ty platí obvykle stát (ČSSZ). Nemocenské dávky se vypočítají z redukovaného vyměřovacího základu (jiný výpočet než u náhrady mzdy za nemoc).

    Nemocenské dávky se postupně zvyšují. Od 15 do 30 dne, je to 60% z redukovaného vyměřovacího základu. Od 31 do 60 dne je to 66%, a od 61 dne dále, je to 72%.

    Nemocenské dávky, jsou placeny za všechny kalendářní dny (od 15 dne dále), včetně víkendu nebo státních svátků.

    Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 dní, od začátku neschopenky (záleží ale i na zdravotním stavu a dalších faktorech; v některých případech se neschopenka ukončuje už po 180 dnech; jindy je nárok na prodloužení o dalších 350 dní).

    Pro výpočet nemocenských dávek, se používá vyměřovací základ (vychází z hrubé mzdy), za měsíce od začátku zaměstnání. Tj. u vás by se mohlo jednat o měsíce březen až červenec (srpen, ve kterém by začala neschopenka, se již nepočítá). Viz kalkulačka pro výpočet nemocenské v roce 2023.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď