Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Za invalidní důchodce (I., II. a III. stupeň), platí zdravotní pojištění stát. Zdravotní pojištění, ale nijak nesouvisí s případným nárokem na nemocenskou (pro nárok na nemocenskou, musí být placeno nemocenské pojištění – to může platit zaměstnavatel – viz dále).

    Sociální pojištění, ale stát za invalidy neplatí (neplatí ho nikdy a za nikoho; u sociálního pojištění to celé funguje jinak, než u zdravotního pojištění).

    Doba invalidního důchodu III. stupně, se ale započítává jako náhradní doba důchodového pojištění.

    U prvního a druhého stupně, ale pobírání invalidního důchodu, není náhradní dobou důchodového pojištění.

    U I. a II. stupně se předpokládá, že je dále možné vykonávat nějakou (alespoň omezenou) výdělečnou činnost, a potřebné roky pro nárok na důchod si „odpracovat“.

    Pokud pracujete na dohodu o provedení práce (DPP) a máte příjem do 10 000 Kč, pak za vás zaměstnavatel neplatí povinné odvody. Z výplaty do 10 000 Kč měsíčně u DPP, se strhává pouze daň 15%. Neplatí se sociální a zdravotní pojištění.

    U dohody DPP, s příjmem do 10 000 Kč měsíčně, není ale placeno ani nemocenské pojištění a nemůže být nárok na placenou neschopenku (nad 10 000 Kč ho platí zaměstnavatel, jako součást odvodů na sociální pojištění a může být nárok na nemocenskou).

    Pokud pracujete na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a máte příjem od 4 000 Kč, pak za vás zaměstnavatel platí povinné odvody. Z výplaty 4 000 Kč (a více) u DPČ, se strhává nejenom daň 15%, ale i sociální (6,5%) a zdravotní (4,5%) pojištění. Při příjmu do 4 000 Kč (resp. do 3999 Kč), se ale platí jenom daň.

    Pokud byste měla u DPČ příjem 4 000 Kč nebo více, pak by zaměstnavatel odváděl sociální a zdravotní pojištění, včetně nemocenského. Pokud je ale příjem z DPČ nižší, pak je to obvykle stejné, jako u DPP s příjmem do 10 000 Kč. Také by nebyl nárok na nemocenskou.

    Aby byl nárok na placenou neschopenku i u dohody DPP nebo DPČ, pak musí být účast na nemocenském pojištění (tj. příjem nad 10 000 Kč u DPP nebo od 4 000 Kč u DPČ).

    Pokud nejste účastníkem nemocenského pojištění v měsíci, kdy začne neschopenka, pak může být nárok na nemocenskou, pokud jste byla účastníkem nemocenského pojištění v předchozích 3 měsících.

    Podmínky pro nárok na nemocenskou, výpočet nemocenské a vše další, je pro invalidní důchodce v I. a II. stupni stejné, jako u ostatních zaměstnanců. U invalidních důchodců ve III. stupni je omezení, že na nemocenské dávky, může být nárok maximálně po dobu 70 dní a pouze během zaměstnání (po skončení už u III. stupně nárok není).

    Pokud máte nízký příjem, který nezakládá účast na nemocenském pojištění, pak během neschopenky není nárok ani na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a ani na nemocenské dávky (platí stát od 15 dne).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď