Ošetřovné na dítě, když jsem vedená na Úřadu práce

Otázka

Dobrý den, chci se zeptat:

Zajímalo by mě, zda když je nemocné dítě a já jsem na vedená na úřadu práce, tak jestli má manžel nárok na ošetřovačku? Když třeba já chodím na brigádu.

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Andrea 1 rokem 1 Odpověď 701 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Na ošetřovné (OČR), má nárok kterýkoliv zaměstnanec, který musí pečovat o nemocné dítě, pokud jsou splněny příslušné podmínky.

    Mezi tyto podmínky patří mimo jiné to, že se musí jednat buď o nemocné dítě do 10 roků, nebo o jinou (i starší osobu), která vyžaduje nezbytnou péči.

    Další podmínkou je to, že zaměstnanec musí pracovat v zaměstnání, kde mu vzniká účast na nemocenském pojištění (nemusí se týkat například práce na dohodu). Pokud by manžel podnikal jako OSVČ, pak na ošetřovné nárok nemá.

    Pokud jste nyní nezaměstnaná, vedená v evidenci Úřadu práce, pak není žádné omezení pro vašeho manžela. Pokud je dítě nemocné a jsou splněny všechny podmínky, pak může čerpat ošetřovné na dítě manžel.

    Jiná situace by byla ve chvíli, pokud byste na dítě stále ještě čerpala rodičovský příspěvek (nárok je maximálně do 4 roků dítěte). V takovém případě, by manžel na ošetřovné na dítě nárok neměl.

    Pokud je na dítě čerpán rodičovský příspěvek, tak na OČR může mít případně nárok jen osoba, která o dítě pečuje (pobírá RP).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď