Opakovaná neschopenka – nárok na celou podpůrčí dobu?

Otázka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně pracovní neschopnosti.

Mám určitý zdravotní doživotní problém a řeším jej neschopenkami. Na poslední neschopence jsem byl od polovičky srpna 2022 do konce ledna 2023, celkem 170 dní.

Nyní v červenci bych chtěl jít opět na neschopenku a zajímalo by mě, jestli se bude tato nová počítat do podpůrčí doby, tedy do 380 dní. A pokud ano, je to tak, že bych mohl ji využít na 210 dní?

A kdybych chtěl, aby mě opět běžela nová podpůrčí doba, musím mít od toho 1. 8. 2023 odpracováno 190 dní?

Mockrát děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Petr 1 rokem 1 Odpověď 758 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Maximální podpůrčí doba nemocenské (doba, kdy je nárok na nemocenské dávky) je stanovena na 380 dní (může případně dojít i k prodloužení až o 350 dní).

    Z této maximální doby, se odečítají předchozí neschopenky – vše co spadá do období předchozích 380 dní, před začátkem nové neschopenky.

    Viz paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

    § 26

    (1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Současně ale platí, že pokud po skončení první neschopenky, máte alespoň 190 dní účasti na nemocenském pojištění bez neschopenky, pak je opět nárok na dalších 380 dní (celá podpůrčí doba).

    Pokud byste měl nyní další neschopenku například od 1. 8. 2023, a poslední předchozí neschopenka vám skončila 31. 1. 2023, pak se jedná pouze o 180 dní, které jsou mezi neschopenkami – počítají se všechny kalendářní dny po skončení předchozí neschopenky do začátku další neschopenky (za předpokladu, že jste byl mezi tím stále zaměstnaný, v zaměstnání kde vám vzniká účast na nemocenském pojištění).

    U další neschopenky, byste tedy měl nárok jen na část z maximální podpůrčí doby, vychází mi to na 200 dní. Aby byl nárok na celou podpůrčí dobu (380 dní), pak by další neschopenka musela začít až v průběhu srpna, až tam bude alespoň 190 dní.

    Nejedná se o „odpracované dny“ (pracovní dny, odpracované směny), ale o kalendářní dny.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď