Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti, platí nemocenskou nejprve zaměstnavatel (prvních 14 dní neschopenky) a následně stát (ČSSZ platí nemocenské dávky od 15 dne na neschopence; nárok je i po skončení zaměstnání; maximální základní doba je až 380 dní).

    Pokud dojde k zahájení neschopenky, jen krátce před skončením pracovního poměru na dobu určitou, pak může nastat situace, kdy na nemocenskou nebude nějakou dobu nárok vůbec.

    Zaměstnavatel platí nemocenskou (náhradu mzdy za nemoc) jen v době, kdy jste jeho zaměstnancem. Pokud by tedy neschopenka začala například jen týden před skončením pracovního poměru na dobu určitou, tak by pak druhý týden nebyl nárok na nemocenskou od zaměstnavatele.

    První týden neschopenky (před skončením zaměstnání), by byl nárok na náhradu mzdy za nemoc za zameškané hodiny (náhrada mzdy od zaměstnavatele je 60% z redukovaného hrubého hodinového výdělku).

    Druhý týden – po zbytek do 14 dní (pokud by již spadaly na období po ukončení pracovního poměru), by ale nemocenskou neplatil nikdo.

    Na nemocenskou by pak byl nárok až od 15 dne neschopenky. To je již nárok na nemocenské dávky (platí stát, resp. ČSSZ). Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení zaměstnání (podmínkou je zahájení neschopenky ještě během pracovního poměru nebo do 7 dní od skončení zaměstnání).

    Nemocenské dávky jsou od 15 do 30 dne ve výši 60%, následně je to od 31 do 60 dne 66% a od 61 dne neschopenky je to 72%. Výpočet se provádí z redukovaného denního vyměřovacího základu (vychází se z hrubé mzdy).

    Na nemocenské dávky, může být nárok až 380 dní, od začátku neschopenky. Záleží na konkrétních zdravotních důvodech (někdy je neschopenka ukončena již po 180 dnech, v jiných případech je možné žádat o prodloužení základní podpůrčí doby, až o dalších 350 dní).

    Po dobu, kdy máte nárok na nemocenskou, za vás platí zdravotní pojištění stát (tj. během neschopenky, je obvykle zdravotní pojištění vyřešeno, jak v době zaměstnání, tak i po jeho skončení).

    Sociální pojištění, za vás během neschopenky nikdo neplatí (ani stát, ani zaměstnavatel, u sociálního pojištění to funguje jinak, než u zdravotního pojištění).

    Doba v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání (kdy je nárok na nemocenské dávky), se ale započítává jako náhradní doba důchodového pojištění (započítá se do „odpracovaných roků“ pro nárok na důchod).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď