Neschopenka po dlouhodobé nezaměstnanosti

Otázka

Dobrý den, byl jsem veden jako dlouhodobě jako nezaměstnaný na úřadu práce. Nyní jsem sehnal zaměstnání.

Pravděpodobně ale budu muset jít brzy na operaci, která si vyžádá několikaměsíční rekonvalescenci.

Chtěl bych se zeptat na to, na jak dlouhou nemocenskou mám nárok v případě, že bych 2 měsíce po nástupu do zaměstnání musel na operaci?

Má na to vliv, že jsem byl před tím dlouhodobě nezaměstnaný?

Vyřešeno
, , Pavel 1 rokem 1 Odpověď 314 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na placenou neschopenku (náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele i nemocenské dávky), je nárok v podstatě ihned, po nástupu do nového zaměstnání.

    Nárok na nemocenskou, je na základě účasti na nemocenském pojištění. U zaměstnanců vzniká účast na nemocenském pojištění ihned po nástupu do zaměstnání (po zahájení výkonu práce).

    Pokud byste v novém zaměstnání začal pracovat, a hned první den se vám stal nějaký úraz (nebo jste onemocněl), tak už je nárok na placenou neschopenku.

    U zaměstnanců není požadována nějaká minimální doba v zaměstnání (u podnikatelů je to jinak, OSVČ si musí platit nemocenské alespoň 3 měsíce, před začátkem neschopenky).

    Doba, po kterou můžete být v pracovní neschopnosti (a mít nárok na nemocenské dávky), také není nijak ovlivněna tím, jestli v zaměstnání pracujete týden, měsíc nebo rok.

    Maximální doba, po kterou může být nárok na nemocenskou je až 380 dní. Předchozí nezaměstnanost nehraje žádnou roli.

    Roli by hrála jenom nějaká další, předchozí neschopenka. Pokud by vám do posledního cca 1 roku (předchozích 380 dní) spadala nějaká jiná pracovní neschopnost, pak by to mělo vliv na maximální délku nemocenské.

    Pozor pouze na to, že pokud budete v pracovní neschopnosti v novém zaměstnání, pak existuje riziko, že vás zaměstnavatel propustí.

    Pokud jste v novém zaměstnání ve zkušební době (obvykle první 3 měsíce), pak s vámi zaměstnavatel nesmí ukončit pracovní poměr, během prvních 14 dní neschopenky. Od 15 dne neschopenky, už může být pracovní poměr ve zkušební době ukončen.

    U zkušební doby je to s ukončením zaměstnání jiné, než po skončení zkušební doby. Za běžných podmínek (pracovní poměr na dobu neurčitou, s ukončenou zkušební dobou), není možná výpověď (od zaměstnavatele) v době, kdy je zaměstnanec v pracovní neschopnosti.

    Ve zkušební době, se ale obvykle nedává výpověď. Zaměstnání je ukončeno zrušením pracovního poměru ve zkušební době, kde jsou jiné podmínky.

    Ukončení pracovního poměru ve zkušební době, ale nemusí mít vliv na probíhající neschopenku. Ta může pokračovat dále, a dále je nárok i na nemocenské dávky (až maximálně 380 dní, resp. po 380 dnech je případně nutné žádat o prodloužení).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď