Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti (na neschopence), máte nejprve nárok na náhradu mzdy nemoc od zaměstnavatele. A následně pak i na nemocenské dávky od státu.

    Prvních 14 dní neschopenky, vám nemocenskou platí zaměstnavatel. Náhrada mzdy nemoc, je ve výši 60% z redukovaného průměrného hrubého měsíčního výdělku. Prvních 14 dní, dostáváte proplaceny pouze neodpracované hodiny (zameškané směny).

    Náhradu mzdy za nemoc, by vám měl zaměstnavatel vyplatit společně s výplatou za daný měsíc.

    Pokud jste na neschopence od 2. 3. 2024, pak by vám náhrada mzdy za nemoc (za období od 2. 3. 2023 do 15. 3. 2023), měla přijít v průběhu měsíce dubna 2023, v obvyklý výplatní termín (tak jak to má nastaveno váš zaměstnavatel).

    Pokud vám zatím nepřišla výplata + náhrada mzdy za nemoc, pak je to nutné řešit u zaměstnavatele (mzdová účetní).

    Od 15 dne na neschopence, máte nárok na nemocenské dávky. Na ty je nárok od 15 dne, maximálně po dobu 380 dní.

    Nemocenské dávky, se postupně zvyšují. Nejprve je to 60% z redukovaného vyměřovacího základu (do 30 dne neschopenky). Následně je to 66% (od 31 do 60 dne) a nakonec 72% (od 61 dne na neschopence a dále).

    Nemocenské dávky vyplácí obvykle ČSSZ (záleží ale i na tom, kdo je vaším zaměstnavatelem). ČSSZ vyplácí nemocenské dávky buď po skončení neschopenky (u krátkodobých PN), nebo za předchozí kalendářní měsíc (u dlouhodobých PN).

    U vás by se v dubnu 2023, mělo jednat o období v předchozím kalendářním měsíci od 16. 3. 2023 do 31. 3. 2023. Následně během května, byste měla dostat nemocenskou za duben, atd.

    ČSSZ má zákonu lhůtu na výplatu nemocenských dávek, která je 30 kalendářních dní. Lhůta se počítá od dodání podkladů, pro výplatu nemocenského.

    Pokud by vám nemocenská nepřišla ani do konce měsíce, pak je určitě dobré kontaktovat ČSSZ – je zde k dispozici i bezplatná linka na klientské centrum 800 050 248.

    Může se zatím jednat jen o zpoždění u první výplaty nemocenské. Také ale může být i nějaký zádrhel v podkladech (u vašeho lékaře nebo i u zaměstnavatele).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď