Neschopenka a konec podpůrčí doby (prodloužení neschopenky)

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, 28. 4. 2023 mi bude končit podpůrčí doba nemocenské. V polovině února jsem žádala o invalidní důchod. Smlouvu jsem měla na dobu určitou a ta mi už skončila loni v létě.

Jak mi skončí podpůrčí doba nemocenské a nebudu mít odezvu z OSSZ ohledně důchodu, může mi lékař prodloužit neschopenku nebo mi ji ukončí a mám se přihlásit na ÚP?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Jana 1 rokem 1 Odpověď 2279 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Jan Beneš
    0

    Jedna věc je pracovní neschopnost (neschopenka) a druhá věc je nárok na nemocenské dávky.

    V pracovní neschopnosti, můžete být teoreticky „nekonečně“ dlouhou dobu. A to i v době, kdy jste nezaměstnaná. Nebo i po skončení základní podpůrčí doby (380 kalendářních dní).

    O tom, jestli jste nebo nejste práce schopná, rozhoduje váš ošetřující lékař, na základě vašeho aktuálního zdravotního stavu.

    Něco jiného je pak nárok na nemocenské dávky. Základní doba, po kterou je nárok na nemocenské dávky, je stanovena na 380 dní od začátku pracovní neschopnosti (neschopenky).

    Následně můžete být i dále v pracovní neschopnosti, ale již bez nároku na nemocenskou (nemocenské dávky). Nebo je možné požádat o prodloužení podpůrčí doby.

    Základní podpůrčí doba nemocenské (380 dní), může být prodloužena až o dalších 350 dní.

    Prodloužení, se provádí na základě žádosti pojištěnce (musíte si sama požádat OSSZ o prodloužení). Obvykle se prodlužuje o 90 dní (3 měsíce). Prodloužení je možné i opakovaně (maximálně o celkem 350 dní).

    Viz paragraf 27, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

    § 27

    Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

    Žádost o prodloužení výplaty nemocenské, můžete najít na webu České správy sociálního zabezpečení – žádost najdete zde. O žádosti následně rozhoduje ČSSZ a bude vás o výsledku informovat.

    Pokud by vám nebylo schváleno prodloužení podpůrčí doby nemocenské, pak může ukončit pracovní neschopnost a jít na Úřad práce. Měla byste mít nárok na podporu ve nezaměstnanosti podle obvyklých podmínek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď