Nemocenská po ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se informovat, ohledně nemocenské po ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Je poté nárok na náhradu mzdy od státu nebo v tomto případě nárok zaniká?

Děkuji

Vyřešeno
, Aneta M. 12 měsíců 1 Odpověď 446 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    I během zkušební doby, máte nárok na nemocenskou. Prvních 14 dní platí nemocenskou zaměstnavatel, následně od 15 dne platí nemocenskou stát. Na nemocenskou od státu je nárok i po skončení zaměstnání (zaměstnavatel platí jenom během pracovního poměru).

    Náhradu mzdy za nemoc, vyplácí během neschopenky zaměstnavatel. Náhrad mzdy za nemoc, je vyplácena pouze během prvních 14 dní pracovní neschopnosti.

    Jedná se o 60% z redukovaného průměrného výdělku nebo případně z pravděpodobného výdělku – viz výpočet, kolik je nemocenská od zaměstnavatele. Náhrada mzdy za nemoc, je vyplácena za neodpracované hodiny (hodiny, zameškané z důvodu neschopenky).

    Pokud bude ukončen pracovní poměr ve zkušební době, pak jsou zde dvě možnosti:

    1) Pracovní poměr ve zkušební době ukončí zaměstnanec = ten může skončit kdykoli (i během prvních 14 dní neschopenky). Společně s ukončením zaměstnání, ale zaniká nárok i na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Bude pak nárok až na nemocenské dávky od státu od 15 dne.

    2) Pracovní poměr ve zkušební době ukončí zaměstnavatel = pro zaměstnavatele platí omezení, že nesmí ukončit pracovní poměr ve zkušební době, během prvních 14 dní neschopenky (tedy v době, kdy platí náhradu mzdy za nemoc). „Výpověď“ ve zkušební době, může dát zaměstnavatel až od 15 dne neschopenky, kdy už je nárok na nemocenské dávky od státu.

    Po prvních 2 týdnech (od 15 kalendářního dne), už nemocenskou neplatí firma, ale stát. U státu se nejedná o náhradu mzdy za nemoc, ale o nemocenské dávky. Ty má na starosti ČSSZ.

    Nemocenské dávky, jsou vypláceny od 15 dne (maximálně 380 dní) za všechny kalendářní dny. Nemocenská od státu je 60 – 72% z redukovaného vyměřovacího základu (odvíjí se od hrubé mzdy, nemocenská se postupně zvyšuje – viz kalkulačka pro výpočet nemocenské).

    Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení pracovního poměru. Rozhodující je to, že neschopenka začala během zaměstnání (nebo případně do 7 dní od skončení zaměstnání).

    Na nemocenské dávky je nárok až do ukončení neschopenky – základní maximální doba je 380 dní. Může ale dojít i k prodloužení až o dalších 350 dní (je nutné podat žádost). V některých případech se ale neschopenka ukončuje už po 180 dnech.

    Nemocenskou vyplácí stát (ČSSZ) běžným způsobem. Dávky chodí na účet zpětně (za předchozí měsíc). Pod dobu neschopenky (kdy je nárok na nemocenské dávky), je plátcem zdravotního pojištění stát, a doba se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď