Mám nárok na neschopenku po rodičovské?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na neschopenku po rodičovské, pokud jsem před nástupem na rodičovskou pracovala na DPP a smlouvu mi ukončili během těhotenství.

A pokud ano, z čeho by se mi nemocenská počítala? Před DPP jsem byla na ÚP a před tím pracovala.

Mám vleklé zdravotní potíže a končí mi rodičovská.

Děkuji.

Vyřešeno
, Michaela 1 rokem 1 Odpověď 438 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    1

    Na nemocenské dávky (placenou neschopenku), můžete mít nárok pouze v době, kdy jste zaměstnaná. Nárok případně může být i při zahájení neschopenky do 7 dní od skončení zaměstnání (ochranná doba).

    Pokud vám zaměstnání skončilo ještě v době před porodem, pak aktuálně nemáte nárok na nemocenskou.

    Nárok na placenou neschopenku, byste mohla mít jen v případě, že byste po skončení rodičovského příspěvku nastoupila do nějakého zaměstnání.

    Pokud by se jednalo o klasický pracovní nebo služební poměr, pak vám účast na nemocenském pojištění vzniká hned po nástupu do nového zaměstnání (po zahájení výkonu práce).

    Na placenou neschopenku, je tedy nárok i ve zkušební době, i když v novém zaměstnání pracujete jen krátkou dobu. Pro nárok na nemocenskou, není nutné odpracovat nějakou minimální dobu.

    Teoreticky je možné, abyste nastoupila do nového zaměstnání (zahájila výkon práce). A hned první den, pokud by se vám stal nějaký úraz, nebo jste onemocněla, tak máte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) i na nemocenské dávky od 15 dne na neschopence.

    Podobná situace by byla i v případě, že by vám končila rodičovská dovolená. Tj. pokud by vaše zaměstnání neskončilo před porodem, ale pokračovalo dále. Pokud byste onemocněla ihned po návratu zpět do zaměstnání po rodičovské dovolené, tak je opět nárok na nemocenské dávky.

    Pokud vám ale zaměstnání skončilo již někdy v minulosti, a vy jste nyní nezaměstnaná, pak není nárok na placenou neschopenku.

    Po ukončení rodičovského příspěvku, se můžete jít zaregistrovat na Úřad práce, jako uchazeč o zaměstnání. Budete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Podpora v nezaměstnanosti po rodičovské, je ale v tomto případě jen velmi nízká. Pokud je to podpora bez předchozího zaměstnání, pak to aktuálně (v roce 2023) vychází na 5 896 Kč za měsíc během prvních 2 měsíců, následně je to 4 717 Kč měsíčně během dalších dvou měsíců a poté 4 324 Kč po zbytek doby.

    Ani na Úřadu práce, vám nevzniká nárok na nemocenskou. Pokud ale onemocníte až poté co se zaregistrujete na ÚP (lékař vám vystaví „omluvenku pro Úřad práce“), tak máte dále nárok na podporu i v době, kdy nebudete schopná nastoupit do nějakého nového zaměstnání.

    Pokud byste ale byla nemocná (práce neschopná) ještě před registrací na Úřadu práce, pak vás tam ani nemohou zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání, a nárok na podporu by nevznikal.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď