Mám nárok na nemocenskou, když mám invalidní důchod?

Otázka

Dobrý den, pobírám invalidní důchod 3 stupně, loni jsem k tomu pracovala na DPP, s měsíčním výdělkem 10.000,- Kč.

Byla jsem na dva a půl měsíce hospitalizovaná v nemocnici a zajímalo by mne, zda jsem mohla uplatňovat nárok na nemocenskou, když DPP stále trvala.

Mockrát děkuji

Vyřešeno
, , , Helena M. 1 rokem 1 Odpověď 1256 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Základním předpokladem pro nárok na „placenou neschopenku“ (nemocenské dávky), je účast na nemocenském pojištění.

    Za zaměstnance odvádí nemocenské pojištění zaměstnavatel. Podnikatelé si mohou platit nemocenské pojištění sami (dobrovolná účast).

    U těch kdo pracují na dohodu, ale záleží i na výši příjmu. U dohody o provedení práce (DPP), vzniká účast na nemocenském pojištění v měsíci, ve kterém je příjem vyšší než 10 000 Kč.

    Pokud je příjem do 10 000 Kč (včetně), tak se neodvádí sociální a zdravotní pojištění (platí se pouze daň 15%). A není tedy ani účast na nemocenském pojištění.

    Pokud máte u DPP příjem „jenom“ 10 000 Kč (hrubý měsíční příjem), pak nemůžete mít nárok na nemocenskou vůbec. Musel by být příjem alespoň 10 001 Kč.

    Na nemocenskou může být u DPP nárok, pokud sice není splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění v měsíci, kdy začala neschopenka, ale pokud byly podmínky (účast na NP) splněny alespoň v předchozích měsících (pokud byla účast na pojištění alespoň v předchozích 3 měsících).

    Na nemocenskou u DPP tedy máte nárok v měsíci, kdy je příjem nad 10 000 Kč, nebo v případě, že byl příjem nad 10 000 Kč v předchozích 3 měsících.

    Dalším omezením případného nároku na nemocenské dávky, je vaše invalidita 3 stupně.
    U invalidity 1 a 2 stupně platí běžné podmínky pro nárok na nemocenskou, jako u všech ostatních zaměstnanců.

    U invalidity třetího stupně, je nárok na nemocenskou omezený. Platí podobná omezení, jako pro pracující důchodce (příjemce starobního důchodu).

    Na nemocenské dávky může být nárok jen po dobu maximálně 70 dní (běžně je to až 380 dní; maximálně 70 dní platí i pro pracující důchodce; do těchto 70 dní se započítávají všechny neschopenky, během jednoho kalendářního roku, pokud je limit vyčerpán, tak může být nárok na nemocenskou zase až v následujícím kalendářním roce).

    Na nemocenskou je nárok pouze v době pracovního poměru. Pokud dojde k ukončení zaměstnání, tak následně končí i nárok na nemocenskou (běžně pokračuje nárok na nemocenskou i po skončení zaměstnání).

    Při invaliditě není ani ochranná doba po skončení zaměstnání (běžně je to 7 dní). Po skončení zaměstnání již není nárok na nemocenskou.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď