Jak je to s neschopenkou ve výpovědní lhůtě?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych si jen upřesnit, jak je to s neschopenkou ve výpovědní lhůtě. Nevím, jestli jsem to správně pochopila z odpovědí, které jsou tu uvedené.

Pokud půjdu na neschopenku 14 dní před skončením výpovědní lhůty, prvních 14 dní platí zaměstnavatel a potom od 15 dne sociálka?

Stát mi bude platit zdravotní a sociální, i když už nebudu zaměstnaná?

Musím se hlásit na úřadu práce? A po ukončení neschopenky mohu nastoupit do nové práce?

Předem děkuji za odpovědi

Vyřešeno
, , Helena 1 rokem 1 Odpověď 1459 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud zaměstnanec onemocní během výpovědní doby, pak jsou dvě možnosti.

    1) Pokud výpověď dal zaměstnavatel, a neschopenka by měla skončit až po uplynutí výpovědní doby, tak může dojít k zastavení výpovědní doby.

    V takovém případě by se výpovědní doba přerušila na dobu trvání neschopenky, a pokračovala by až po skončení neschopenky. Nebylo by tomu tak, pokud by zaměstnanec zaměstnavateli sdělil, že na prodloužení výpovědí doby netrvá.

    Viz paragraf 53, odstavec 2, zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.:

    (2) Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá.

    2) Pokud výpověď dal zaměstnanec, pak začátek neschopenky, před koncem výpovědní doby, nemá vliv na termín ukončení zaměstnání (výpovědní doba se neprodlužuje).

    Pokud byste pracovní neschopnost zahájila 14 dní před koncem pracovního poměru, pak vám prvních 14 dní pracovní neschopnosti, platí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc.

    A následně, od 15 dne neschopenky, vzniká nárok na nemocenské dávky (platí stát). Na nemocenské dávky, je nárok i po ukončení zaměstnání (pokud je neschopenka zahájena ještě před skončením pracovního poměru, nebo do 7 dní od ukončení zaměstnání).

    Po dobu pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, v době, kdy máte nárok na nemocenské dávky, za vás zdravotní pojištění platí stát.

    Sociální pojištění za vás nikdo neplatí. Doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se ale počítá jako náhradní doba důchodového pojištění (započítává se pro nárok na důchod).

    V době pracovní neschopnosti (po ukončení pracovního poměru), nemá smysl chodit na Úřad práce (nemohou vás zaevidovat jako uchazeče o zaměstnání).

    Na Úřad práce, byste šla až po ukončení neschopenky (ideálně do 3 pracovních dní od ukončení neschopenky), a měla byste pak i nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud budou splněny příslušné podmínky).

    Nebo můžete po skončení neschopenky, rovnou nastoupit do nějakého nového zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď