HPP u dvou různých zaměstnavatelů – daňové přiznání

Otázka

Dobrý den, prosím o radu.

Pracuji jako učitelka na dvou různých školách a mám dvě pracovní smlouvy.

Za prvé, nevím, zda je to vůbec možné, když je to stejná činnost, jestli neměla být u druhého zaměstnavatele pouze pracovní dohoda?

A za druhé budu muset sama podávat daňové přiznání od obou zaměstnavatelů?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Dagmar K. 9 měsíců 1 Odpověď 261 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Zákoník práce, nezná nic jako „hlavní pracovní poměr“ (HPP), nebo „vedlejší pracovní poměr“. Existuje pouze pracovní poměr (nebo služební poměr u státních zaměstnanců), a dohody konané mimo pracovní poměr (DPP = dohoda o provedení práce a DPČ = dohoda o pracovní činnosti).

    Rozlišení na hlavní a vedlejší zaměstnání, se sice běžně používá v hovoru, ale nemá to žádný právní význam (hlavní a vedlejší činnost, se rozlišuje u podnikatelů, kde to má i oporu v zákonech).

    Jako zaměstnanec, můžete mít neomezený počet pracovních poměrů. Nebo je možná i libovolná kombinace pracovního poměru („hlavní zaměstnání“) a nějaké brigády na dohodu (DPP nebo DPČ).

    Počet souběžných pracovních poměrů a/nebo počet souběžných dohod o provedení práce nebo o pracovní činnosti, zákoník práce nijak neomezuje.

    V zákoníku práce je pouze omezení, které říká, že zaměstnanec může uzavřít další pracovní poměr (nebo dohodu) na výkon stejné pracovní činnosti, jenom se souhlasem současného zaměstnavatele (platí pro případy, kdy mají obě firmy stejnou náplň podnikání).

    Toto omezení, se ale nevztahuje na výkon pedagogické činnosti (nebo na akademické pracovníky či na vědeckou činnost). Pro učení na jiné škole, nepotřebujete souhlas prvního zaměstnavatele.

    Pracovní poměr, má oproti práci na dohodu, řadu výhod. Po schválení novely zákoníku práce (platí od října 2023), se sice část podmínek pro dohody zlepšila, i nadále je ale u dohody menší ochrana zaměstnance (například výpověď je i nadále bez uvedení důvodu, výpovědní doba u dohody je i nadále jen 15 dní, atd.). Práce ve více pracovních poměrech je tedy možná a dává to smysl.

    Někdy ale naopak může být výhodnější sjednat na nějakou práci jenom dohodu (například o provedení práce, pokud se jedná jenom o nějakou krátkodobou brigádu, nebo i s ohledem na placení sociálního a zdravotního pojištění). Nedá se to zcela zobecnit, je to individuální.

    Rozhodně není žádná povinnost, abyste na druhé škole kde učíte, měla jenom dohodu. Zákoník práce nic takového nepožaduje, a je to tedy jenom na dohodě s vaším zaměstnavatelem.

    Co se týká daňového přiznání, tak je to na dohodě s vašimi zaměstnavateli. Pokud byste pracovala jenom pro jednoho zaměstnavatele, pak je to jeho „povinností“, aby za vás podal daňové přiznání.

    Pokud ale pracujete pro více zaměstnavatelů (nebo pokud byste měla příjmy například z podnikání, z pronájmu, apod.), pak už zaměstnavatel nemá „povinnost“ za vás řešit daňové přiznání.

    Je to ale o dohodě. Pokud bude váš zaměstnavatel vstřícný (stačí jeden z nich) nebo pokud bude vstřícná vaše mzdová účetní, pak za vás mohou vyřešit daňové přiznání i tak.

    Jinak si ho vyplníte sama. Není na tom nic složitého. Příjem ze dvou zaměstnání, je velmi jednoduchý případ, který vám zabere 5 – 10 minut.

    Na internetu se pro to dá najít řada online aplikací, kam jenom opíšete údaje z potvrzení o zdanitelných příjmech (které dostanete od obou zaměstnavatelů), a vygeneruje se vám hotové daňové přiznání. To pak už jen pošlete poštou nebo datovou schránkou na Finanční úřad podle místa bydliště, a je to.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď