Výpověď po 4 letech rodičovského příspěvku

Otázka

Dobrý den, jsem 4 roky na rodičovském příspěvku. V práci se mi jen při přestupu z mateřské na rodičovskou telefonicky zeptali, jak dlouho budu doma a já nahlásila 4 roky.

Od té doby se mi nikdo od nich neozval ani já se neptala, myslela jsem, že tím je to vyřízené.

V červenci mi končí 4 roky a já jsem navíc opět těhotná a nevím, zda mě zaměstnavatel může vyhodit, když jsem těhotná?

Po 3 letech by nejspíš nemohl, ale po 4? Nemám od něj žádnou zprávu o ukončení pracovního poměru ani o tom, že mi místo bude držet 4 roky

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , , Markéta 2 roky 1 Odpověď 943 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, jsou dvě různé věci. Velmi zjednodušeně – rodičovský příspěvek znamená to, že vám stát každý měsíc posílá peníze. S vaším zaměstnáním/zaměstnavatelem to nijak nesouvisí. Tam je vaše nepřítomnost v zaměstnání řešena rodičovskou dovolenou (nebo jinou formou).

    Na rodičovský příspěvek, můžete mít nárok maximálně do 4 roků dítěte (nebo do doby, než vyčerpáte celou částku, což je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě). To je to, co popisujete ve svém dotazu.

    Rodičovský příspěvek, ale nemá žádnou přímou souvislost, s vaší nepřítomností v zaměstnání. V souvislosti s péčí o dítě, vám zaměstnavatel poskytuje rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená je maximálně do 3 roků dítěte (končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte a není možné prodloužení).

    Pokud jste doma s dítětem déle, než do jeho 3 narozenin, pak se zřejmě jedná o situaci, kdy máte v zaměstnání domluvené neplacené volno. Nebo byste musela ukončit pracovní poměr. Předpokládám, že se bude jednat o to neplacené volno.

    Po dobu neplaceného volna v zaměstnání, jste stále zaměstnancem. Vztahují se tedy na vás všechna příslušná ustanovení zákoníku práce.

    Po dobu samotné rodičovské dovolené, vám zaměstnavatel opravdu nemůže dát výpověď, z běžných důvodů (výpověď je možná jen ve specifických případech, jako je například rušení zaměstnavatele).

    Po dobu neplaceného volna, se na vás ale nevztahuje žádná zvláštní ochrana – výpověď byste mohla dostat.

    Pokud jste ale nyní těhotná, pak je to něco jiného. Těhotná žena (stejně jako žena na rodičovské), může dostat výpověď jen v některých specifických důvodech. Pokud zaměstnavateli nyní oznámíte těhotenství, tak vám nebude moci dát výpověď.

    Můžete se domluvit na případném prodloužení neplaceného volna, až do začátku další mateřské dovolené. Nebo se můžete domluvit na tom, že po skončení neplaceného volna (nevím, do kdy ho případně máte dohodnuté, kdy vám vychází případný termín nástupu na další mateřskou), se vrátíte na nějakou dobu zpět do zaměstnání.

    Po skončení neplaceného volna, po vašem návratu do zaměstnání, máte případně nárok i na nemocenské dávky. Pokud byste měla od lékaře vystavenu neschopenku například pro rizikové těhotenství, pak byste měla nárok na běžnou nemocenskou (neschopenka by ale musela být zahájena, až po skončení neplaceného volna).

    Osobně bych vám doporučila, obrátit se na svého zaměstnavatele, zjistit co a jak, a domluvit se na dalším postupu. Je to především ve vašem zájmu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď