Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Během prvních 14 dní na neschopence, dostáváte náhradu mzdy od zaměstnavatele. Ta je ve výši 60% z průměrného hrubého redukovaného hodinového výdělku (aktuálně může být při karanténě/izolaci zvýšeno o příplatek „izolačka“).

    Náhradu mzdy za nemoc (prvních 14 dní), by vám měl zaměstnavatel vyplatit v následujícím měsíci, společně se zbývající částí mzdy, v běžný výplatní termín. Případné nesrovnalosti, je nutné řešit se zaměstnavatelem (zřejmě se mzdovou účetní).

    Od 15 dne neschopenky, můžete mít nárok na nemocenské dávky. Nemocenské dávky jsou od 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu a postupně se zvyšují až na 72%.

    Nemocenské dávky už platí stát (spadá pod ČSSZ). Nemocenské dávky, jsou obecně vypláceny do 30 dní (do jednoho měsíce) od předání potřebných podkladů. Obvykle tedy také až v následujícím kalendářním měsíci.

    Pokud by vám nemocenská nebyla vyplacena do 30 dní, pak je možné vyplnit formulář na webu ČSSZ – Žádost o prověření nevyplacené dávky nemocenského pojištění po více než 30 dnech od uplatnění žádosti. Online formulář je možné najít zde.

    Nebo se také můžete obrátit na klientské call centrum ČSSZ. Je možné volat na bezplatnou linku 800 050 248. Zde by vám případně měli být schopni odpovědět na vaše dotazy. Kontakty na ČSSZ je možné najít zde.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď