Prodloužení neschopenky – nárok na nemocenskou déle než 1 rok?

Otázka

Dobrý den, řeším situaci ohledně prodloužení neschopenky a potřebovala bych poradit.

Jsem v pracovní neschopnosti, už přes 10 měsíců, a beru nemocenskou. Zhruba za dva měsíce, mám naplánovanou ještě jednu operaci, a po ní to bude minimálně dalších 6 týdnů rekonvalescence.

Pokud všechno dobře dopadne, tak bych možná, mohla být za cca 4 měsíce uschopněna. Jistotu ale nemám.

Jedná se mi o to, co bude, až budu na neschopence rok. Podle všeho, už pak nebudu mít nárok na nemocenskou?

Na webu u jednoho dotazu píšete toto:

U nemocenských dávek to funguje tak, že podpůrčí doba (nárok na nemocenské dávky) je maximálně 380 dní, od začátku pracovní neschopnosti (ve specifických případech může být prodloužena o dalších 350 dní).

Zajímalo by mě, co jsou to ty specifické důvody, pro prodloužení nemocenské, na dobu delší než jeden rok.

Děkuji za radu

Vyřešeno
, , jana 2 roky 1 Odpověď 3828 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Během pracovní neschopnosti, můžete mít nárok na nemocenské dávky, při splnění příslušných podmínek (jako je například účast na nemocenském pojištění v době začátku neschopenky, nebo být v ochranné době 7 dní od skončení zaměstnání, atd.).

    Jinak ale platí, že doba pracovní neschopnosti a doba, po kterou je nárok na nemocenské dávky, jsou dvě různé věci.

    Na nemocenské dávky, je nárok maximálně po dobu 380 kalendářních dní, od začátku neschopenky.

    Zákon současně ale připouští i další prodloužení podpůrčí doby, kdy dostáváte nemocenské dávky i po dobu delší, než je jeden rok.

    Na prodloužení podpůrčí doby u nemocenské, ale není nárok automaticky. O prodloužení musíte požádat ČSSZ.

    Před tím, než vám bude končit podpůrčí doba, by vás ČSSZ měla informovat o blížícím se konci, a informovat vás o dalších možnostech (prodloužení).

    O prodloužení, si pak musíte sama požádat (po konzultaci se svým lékařem). Podpůrčí doba (doba, po kterou jsou vypláceny nemocenské dávky), se následně prodlužuje o 90 dní (o 3 měsíce). Takto je možné nemocenskou prodloužit i opakovaně (celkově ale maximálně o 350 dní).

    O prodloužení nemocenské, rozhoduje mimo jiné váš zdravotní stav, a jestli je očekávání jeho zlepšení. Jednou z podmínek pro prodloužení je i to, že by měl být předpoklad, že v „dohledné“ době, dojde k vašemu uzdravení (nabudete opět schopnost pracovat, byť třeba v jiném zaměstnání).

    O prodloužení, rozhoduje i vyjádření posudkového lékaře („úřední“ lékař ČSSZ, který bude posuzovat váš zdravotní stav, na základě zprávy od vašeho lékaře).

    Není jednoznačně řečeno, kdy jen nebo není nárok na prodloužení. Jednotlivé případy, jsou posuzovány individuálně.

    Zákon k tomu říká – paragraf 27, zákona o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

    § 27

    Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď