Pracovní neschopnost v těhotenství a výpověď

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat co dělat v případě, kdy mi skončí pracovní poměr na dobu určitou k 31. 1. 2022, ale z důvodu těhotenství jsem už od 11. 11. 2021 na neschopence (termín porodu mám 9. 4. 222).

Má zaměstnavatel povinnost mi neschopenku platit? Tedy i sociální a zdravotní? Vůbec si nevím rady.

Děkuji

Vyřešeno
, , Kristýna 3 roky 1 Odpověď 815 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud vám končí pracovní poměr na dobu určitou, pak se nejedná o výpověď. Jako těhotná, byste ani výpověď ze zaměstnání nemohla dostat (kromě výjimečných případů). Pracovní poměr na dobu určitou, ale může skončit i během vaší neschopenky, nebo i v době těhotenství.

    Po skončení pracovního poměru na dobu určitou, se ale pro vás bezprostředně nic nemění. I nadále bude v pracovní neschopnosti, a to zřejmě až do začátku „mateřské“ (do vzniku nároku na peněžitou pomoc v mateřství, což je 6 až 8 týdnů před porodem).

    I nadále, budete mít nárok na nemocenskou. Tu vám ale již neplatí zaměstnavatel, ale stát.
    Zaměstnavatel vám platí „nemocenskou“ – náhradu mzdy za nemoc, pouze během prvních 14 dní pracovní neschopnosti. Od 15 dne, máte již nárok na nemocenské dávky (na základě nemocenského pojištění zaměstnanců), které vám platí stát (resp. místně příslušná OSSZ).

    Zdravotní a sociální pojištění řešit nemusíte. Po dobu pracovní neschopnosti (i po skončení zaměstnání), za vás zdravotní pojištění platí stát.

    U sociálního pojištění je to trochu jinak. To za vás po skončení zaměstnání sice nikdo přímo neplatí. Doba v pracovní neschopnosti, po skončení pracovního poměru na dobu určitou, kdy máte nárok na nemocenské dávky, je vám ale započítána, jako doba účasti na důchodovém pojištění.

    Pokud jsou u vás splněny příslušné podmínky, pak byste v době 6 až 8 týdnů před porodem (termín si určujete sama po konzultaci se svým lékařem), měla mít nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství).

    V příslušné době, by vám tedy váš lékař vystavil žádost o PPM. S žádostí, byste se měla obracet na svého posledního zaměstnavatele, který do žádosti doplní potřebné údaje a předá ji na OSSZ.

    Současně by vám pak byla ukončena neschopenka. Po skončení neschopenky, v době kdy budete čerpat PPM, to bude podobné, jako u pracovní neschopnosti. Zdravotní pojištění za vás opět platí stát, sociální pojištění se neplatí, ale doba se započítává jako účast na důchodovém pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď