Neschopenka ve výpovědní době – na co mám nárok?

Otázka

Dobrý den,

Dne 25. 11. 2021 jsem v zaměstnání dala výpověď, s tím že následuje dvouměsíční výpovědní doba. Pracovní poměr, by mi měl skončit na konci ledna 2022.

Před několika dny se mi stal úraz (doma, nejedná se o pracovní úraz), a já jsem na neschopence od 5. 1. 2022. Můj doktor se obává, že budu muset na operaci (zatím čeká na výsledky vyšetření) a odhaduje dobu neschopenky na několik měsíců.

Zajímalo by mě, co se mnou bude na konci ledna? Budu muset ukončit neschopenku a jít na Úřad práce? Nebo můžu dál zůstat na nemocenské? Jak to bude s placením? Je tady nějaká ochranná lhůta, abych měla dál nárok na nemocenskou? A jak dlouho bych případně ještě mohla být na neschopence?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Katarina J. 3 roky 1 Odpověď 2139 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud je pracovní neschopnost zahájena ještě během pracovního poměru (nebo i případně do 7 dní od skončení zaměstnání), tak máte nárok na nemocenské dávky stejně, jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

    Nyní, prvních 14 dní, máte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Od 15 dne, začnete dostávat nemocenské dávky od státu.

    Na tomto nároku na nemocenské dávky, se nic nezmění ani poté, co vám doběhne výpovědní doba, a přestanete být zaměstnaná. I nadále budete v pracovní neschopnosti (tu by ukončil až váš lékař), a nadále budete mít nárok na nemocenské dávky.

    V pracovní neschopnosti, s nárokem na nemocenské dávky, můžete být po dobu až 380 dní (od začátku neschopenky), tj. cca do ledna 2023. V určitých případech, je možné i další prodloužení – až o 350 dní (o tom ale rozhoduje váš zdravotní stav a vyjádření posudkového lékaře).

    Nemocenské dávky, byste tedy měla dostávat i po skončení pracovního poměru. Nemocenská se vám také o něco málo zvýší. Za prvních 14 dní, dostáváte náhradu mzdy za nemoc, která je 60% z redukovaného průměrného hrubého hodinového výdělku.

    Od 15 do 30 dne dostáváte nemocenské dávky, které jsou 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu. Od 31 do 60 dne je to už 66% a od 61 dne dále, je to 72%.

    Na Úřad práce, po skončení zaměstnání, nemusíte chodit. Na Úřadu práce, by vás zatím nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání (s neschopenkou to nejde). A zatím by vám tak ani nevznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Na Úřad práce byste šla, až po skončení neschopenky. Pak můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Doba v pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, se vám započítává jako „náhradní doba zaměstnání“ pro nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Po dobu pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, kdy máte nárok na nemocenské dávky, za vás zdravotní pojištění platí stát (to je případně nutné oznámit své zdravotní pojišťovně). Tato doba, se vám započítává i jako doba důchodového pojištění, pro nárok na důchod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď