Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Nárok na odstupné vzniká, pokud zaměstnanec dostane výpověď od zaměstnavatele, podle důvodů uvedených v zákoníku práce, v paragrafu 52, písmeno a) až c). Jedná se o situace, kdy dochází k rušení zaměstnavatele nebo jeho části, nebo jeho přemístění. Nebo to jsou tzv. „organizační důvody“ – výpověď pro nadbytečnost.

    Na odstupné je nárok nejenom při výpovědi, ale i když je pracovní poměr ukončen dohodou, z výše uvedených důvodů.

    Minimální zákonné odstupné, je ve výši 1 až 3 násobky průměrného výdělku (podle délky zaměstnání). Můžete případně dostat i vyšší odstupné (nad rámec zákonného odstupného), pokud si to se zaměstnavatelem dohodnete.

    Specifickým případem, je pak nárok na odstupné při ukončení zaměstnání ze zdravotních důvodů, které jsou následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Pak je nárok na zvýšené odstupné (12 násobků měsíčního výdělku).

    Odstupné vám zaměstnavatel vyplácí po skončení pracovního poměru, společně s poslední výplatou (v běžném výplatním termínu, pokud není ve výpovědi/dohodě o ukončení pracovního poměru, dojednáno něco jiného).

    Z vašeho dotazu úplně přesně nevyplývá, zda jste 31. 3. 2022 dostala výpověď, a nyní jste tedy ve výpovědní lhůtě (2 měsíce) a současně v pracovní neschopnosti. Nebo jestli vám k 31. 3. 2022 skončila výpovědní lhůta, a vy jste následně onemocněla.

    Pokud vám na konci března skončila výpovědní lhůta, a vy jste nyní v pracovní neschopnosti, která byla zahájena během ochranné doby (7 dní od skončení zaměstnání), pak máte od 15 dne nárok na nemocenské dávky. Za prvních 14 dní neschopenky, už ale od zaměstnavatele nic nedostáváte.

    To že jste v pracovní neschopnosti, nijak nesouvisí s nárokem na odstupné – to by vám mělo být vyplaceno společně s výplatou za březen, v běžný výplatní termín vašeho zaměstnavatele (pokud ve výpovědi nebyl dohodnutý jiný termín).

    Pokud jste na konci března teprve dostala výpověď, a nyní jste v pracovní neschopnosti (a ve výpovědní době), pak máte nárok na běžnou náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a následně i na nemocenské dávky (od 15 dne).

    Pokud by to měla být dlouhodobější pracovní neschopnost, tak že by vám výpovědní lhůta měla skončit během neschopenky, pak by se výpovědní lhůta případně prodlužovala. Odstupné byste dostala až po skončení zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď