Délka doby na zaučení nového zaměstnance

Otázka

Dobrý den,

jako vedoucí školní jídelny, odcházím v prosinci 2022 do starobního důchodu.

Mám dotaz, kdy můžu požadovat po nové pracovnici nástup na mé místo, abych ji mohla zaučit a seznámit s chodem jídelny. A dostane ona za toto zaplaceno?

Totéž se týká i kuchařky, která v prosinci končí také. Nová síla se také musí seznámit s chodem jídelny.

V jídelně zůstává pouze pomocná síla na mytí nádobí na úvazek 2 hodiny denně.

Děkuji

Vyřešeno
, Dana N. 2 roky 1 Odpověď 1322 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Ohledně zaučení/zaškolení nového zaměstnance, stanovuje zákoník práce pouze povinnost zaměstnavatele, aby nového zaměstnavatele zaučil (zaškolil).

    Doba zaškolení (jestli je to jedna hodina, jeden den, týden nebo měsíc), není nijak stanovena (v různých zaměstnáních to bude různé).

    Zákoník práce zároveň stanovuje, že doba zaučení (zaškolení), je považována za výkon práce, za kterou je nárok na mzdu (plat).

    Viz. zákoník práce (zákon číslo 262/2006 Sb.), paragraf 228:

    § 228 Zaškolení a zaučení

    (1) Zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace, je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit; zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.

    (2) Zaměstnavatel je povinen zaškolit nebo zaučit zaměstnance, který přechází z důvodů na straně zaměstnavatele na nové pracoviště nebo na nový druh práce, pokud je to nezbytné.

    To, jestli nový zaměstnanec nastoupí, ještě před koncem vašeho pracovního poměru, a budete jej zaučovat vy, nebo jestli nastoupí až po skončení vašeho pracovního poměru, a váš zaměstnavatel si zaškolení nového zaměstnavatele bude nějak řešit sám, je na jeho rozhodnutí.

    Tj. vy můžete zaměstnavatele informovat o tom, k jakému datu vám vzniká nárok na starobní důchod a že máte v plánu odchod ze zaměstnání. A také že pro zaučení nových zaměstnanců doporučujete „překryv“ alespoň např. 14 dní (netuším, kolik by to mělo být).

    Je to ale na vašem zaměstnavateli, jestli sjedná nástup nových zaměstnanců tak, aby zaškolení bylo možné.

    Zaměstnavatel vás nemůže nutit, abyste si prodlužovala pracovní poměr, protože za vás nemá náhradu. Nebo abyste zaučovala nové zaměstnance poté, co vám skončí pracovní poměr (může vám pouze navrhnout nějakou dohodu, s podmínkami, které pro vás budou/nebudou akceptovatelné).

    Ideální situace by asi byla, aby v době vašeho odchodu, byl na pracovišti alespoň jeden kompetentní zaměstnanec, který již má po zkušební době, a který je schopný převzít vaše „know-how“.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď