Čerpání podpůrčí doby v délce 380 dní pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den,

od ČSSZ jsem obdržela oznámení ohledně brzkého dovršení čerpání podpůrčí doby v pracovní neschopnosti v délce 380 dní.

Dle pokynů ČSSZ lze zažádat o prodloužení podpůrčí doby, které lze čerpat dalších (až) 350 dní.

S mou lékařkou však předpokládáme, že bychom mohly „stihnout“ ukončit pracovní neschopnost těsně před uplynutím té základní podpůrčí doby. Jenže krátce na to mě čeká operace s předpokládanou dobou rekonvalescence 3-5 měsíců.

Budu vůbec mít nárok na další podpůrčí dobu v pracovní neschopnosti (na jak dlouho?), když si tu základní dobu 380 dní nyní dovyčerpám, půjdu na „pár“ dní pracovat a poté budu znovu vedená v pracovní neschopnosti na cca 3-5 měsíců?

Nebo bude lepší, raději zažádat o prodloužení podpůrčí doby na stávající diagnózu?

Děkuji mnohokrát za odpověď.

Vyřešeno
, , Mariana S. 2 roky 1 Odpověď 2408 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Základní podpůrčí doba nemocenské (doba, po kterou je nárok na nemocenské dávky), je maximálně 380 dní od začátku neschopenky.

    Po uplynutí této doby (cca 1 rok), je možné požádat o prodloužení podpůrčí doby (prodloužení výplaty nemocenské). Není to ale automatické a má to řadu omezení.

    Celkem je možné podpůrčí dobu prodloužit až o dalších 350 dní. Je ale nutné žádat opakovaně, prodlužuje se vždy maximálně o 90 dní (o 3 měsíce).

    K prodloužení může dojít pouze v případě, že se dá očekávat, že se během této doby uzdravíte (pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů, nabude pracovní schopnost).

    O případném prodloužení nemocenské, tedy rozhodují individuální zdravotní důvody (ty já nijak neposoudím). O stanovisku vašeho lékaře, bude také následně rozhodovat posudkový lékař ČSSZ, a případné schválení prodloužení, je poměrně přísné (nemalá část žádostí bývá zamítnuta).

    Pokud byste nyní ukončila neschopenku, a nastoupila zpět do zaměstnání, tak následně můžete mít opět nárok na placenou pracovní neschopnost. Záleželo by ale na tom, jak dlouho byste v zaměstnání pracovala.

    Pokud je to alespoň 190 dní (cca půl roku), tak máte opět nárok na dalších 380 dní placené pracovní neschopnosti (jinak můžete být na neschopence i bez odpracované doby, ale bez nároku na nemocenskou).

    Pokud ale po skončení neschopenky odpracujete méně, tak je nárok na nemocenskou jen kratší dobu.

    Pokud byste po skončení neschopenky, kde je vyčerpáno 380 dní, pracovala například jen 30 dní, tak následně máte nárok na nemocenskou jen po dobu 30 dní.

    Viz odstavec 2, paragraf 26, zákon o nemocenském pojištění:

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď