Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Povinnost odvádět zdravotní (a případně i sociální pojištění), vzniká u dohody o provedení práce (DPP) a u dohody o pracovní činnosti (DPČ), v závislosti na výši dosaženého (sjednaného) příjmu.

    Daň ve výši 15% se platí vždy (bez ohledu na výši příjmu). Pokud u zaměstnavatele podepíšete prohlášení poplatníka daně z příjmů („růžový papír“), tak se mohou uplatnit daňové slevy, a reálně tak žádnou daň neplatíte.

    Co se týká zdravotního pojištění, tak tam bude záležet na výši příjmu (hrubého).

    U dohody o provedení práce (DPP), za vás zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění v těch měsících, kdy váš příjem překročí 10 000 Kč. Tj. pokud za měsíc budete nad 10 000 Kč hrubého, tak se vám strhne sociální a zdravotní pojištění.

    Zdravotní pojištění, je ve výši 4,5% z hrubé mzdy (dalších 9% zaplatí zaměstnavatel).

    Pokud je to vaše jediné zaměstnání, a pokud nespadáte do kategorie pojištěnců, za které platí zdravotní pojištění stát (studenti, důchodci, osoby na mateřské, rodičovské, nemocenské, atd.), tak vám vzniká povinnost zaplatit alespoň minimální zdravotní pojištění.

    Pokud tedy bude zdravotní pojištění (zaplacené vámi + zaměstnavatelem) nižší než minimální pojištění (v roce 2021 je to 2052 Kč), tak se vám strhne ještě doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

    U dohody o pracovní činnosti (DPČ), za vás zaměstnavatel odvádí zdravotní a sociální pojištění, pokud máte příjem od 3500 Kč. Tj. pokud je příjem 3499 Kč nebo nižší, tak se zdravotní pojištění neplatí. Pokud je to 3500 Kč a více, tak se už platí. A opět může být dopočítán doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď