Výpověď ve zkušební době v pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat.

Nastoupila jsem 4. 1. 2021 do práce se smlouvou a 3 měsíční zkušební dobou. Bohužel jsem zkolabovala a onemocněla a zaměstnavatel mi poslal výpověď dle paragrafu 66.

Nevím, jak to bude s neschopenkou? Ta teď bude ukončena a já mám jít na Úřad práce? Nebo, co mám dělat?

Děkuji za radu

Vyřešeno
, , , Hana P. 3 roky 1 Odpověď 1057 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Zaměstnavatel vám zcela určitě neposlal „výpověď“. Ve zmiňovaném paragrafu 66, zákoníku práce se hovoří o zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Což je něco zcela jiného než výpověď ze zaměstnání. Ano, čistě z laického pohledu je to podobné – pracovní poměr skončí. Ale z hlediska práva, je to něco velmi odlišného.

    Během pracovní neschopnosti, vám totiž zaměstnavatel nemůže dát výpověď (kromě specifických výjimek). Byla by neplatná. Ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době, ale může dojít v podstatě kdykoliv, s výjimkou prvních 14 dní pracovní neschopnosti.

    Takže mám opravdu za to, že se u vás nejedná o výpověď ze zaměstnání, ale o zrušení pracovního poměru. Což je možné, pokud již od začátku vaší neschopenky, uplynuly alespoň 2 týdny.

    Na vaši pracovní neschopnost, to ale nemá bezprostřední vliv. Můžete být i nadále na neschopence (dokud pro to budou zdravotní důvody – o tom rozhoduje váš lékař). A budete mít nárok i nadále na nemocenské dávky.

    Za prvních 14 dní na neschopence, dostáváte náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Od 15 dne na neschopence, vám jsou vypláceny nemocenské dávky od státu.

    Na nemocenské dávky máte nárok po celou dobu pracovní neschopnosti (resp. maximálně 380 dní). A to i v případě, že už budete fakticky nezaměstnaná.

    Na Úřad práce nyní určitě nemá smysl chodit. Dokud jste v pracovní neschopnosti, tak vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání a zatím by vám ani nevznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Na Úřad práce byste měla zajít až poté, co vám bude neschopenka ukončena. A to do 3 pracovních dní, od skončení neschopenky.

    Po dobu pokračování pracovní neschopnosti (po skončení zaměstnání), za vás bude zdravotní pojištění platit stát. Je to ale nutné oznámit u svojí zdravotní pojišťovny.

    Viz například informace jak postupovat, na webu Všeobecné zdravotní pojišťovny (nevím, kde jste pojištěná, ostatní zdravotní pojišťovny to budou mít obdobně).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď