Práce na brigádě během pracovní neschopnosti

Otázka

Dobrý den,

V srpnu 2020, jsem na konci rodičovské dovolené prodělala závažnou operaci, po které jsem se nebyla schopna vrátit do práce. Se zaměstnavatelem jsme se dohodli na ukončení pracovního poměru a poté jsem v ochranné lhůtě nastoupila na neschopenku (od září), na které jsem do teď.

Krom práce u tohoto zaměstnavatele jsem během celé rodičovské měla brigádu (nárok na žádné dávky z této brigády není) ve stejném oboru na stejné pozici, ale u jiného zaměstnavatele.

Můžu v této brigádě v rámci vycházek pokračovat? Jsem teď těhotná a budu v PN až do porodu, na plný úvazek můj zdravotní stav není, ale pár hodin týdně zvládnu bez problémů (i ošetřující lékař souhlasí).

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Eva K. 4 roky 1 Odpověď 1940 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Možnost pracovat v nějakém jiném zaměstnání (na nějaké brigádě nebo i podnikat), během pracovní neschopnosti, je omezena právě jen dobou vycházek a zdravotním stavem.

    Pokud budete danou brigádu vykonávat jen v době, kdy máte během pracovní neschopnosti povolené vycházky, pak je to v pořádku. Stejně jako, pokud byste práci vykonávala z domu.
    Pokud je vykonávaná práce v souladu s vaším zdravotním stavem (píšete, že váš lékař souhlasí), pak to není nic proti ničemu.

    Během pracovní neschopnosti (na neschopence), nesmíte pouze vykonávat zaměstnání (a dostávat za něj výplatu), na základě kterého jsou vám vypláceny nemocenské dávky (což je ale u vás už bezpředmětné).

    Je to jednoduchá logika. Pokud vám je vyplácena nemocenská, jako „náhrada“ za mzdu, kterou během nemoci nemůžete dostávat, pak by bylo nelogické, abyste na základě jednoho zaměstnání, měla nárok jak na mzdu, tak i na nemocenskou.

    Tím, že ale můžete mít více různých zaměstnání, tak je poměrně běžné, že v jednom zaměstnání máte neschopenku (a dostáváte nemocenskou), a v tom druhém dále pokračujete.

    Musíte zde být pouze ošetřeno to, aby výkon nějaké další práce během neschopenky, neporušoval podmínky spojené s pracovní neschopnosti (dodržování vycházek a léčebného režimu).

    Nevidím tedy žádný důvod, proč byste během neschopenky nemohla vykonávat zmiňovanou brigádu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď