OSVČ a úraz – musím platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění?

Otázka

Dobrý den,

Jsem samostatně pracující OSVČ, a před několika dny se mi stal úraz – srazilo mě auto. Viníkem je řidič auta.

Zajímalo by mě, jak to bude v průběhu léčení. Jestli mám povinnost platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění i v době, kdy se budu léčit?

Nebo jestli by bylo výhodnější přerušit živnost a jít na tu dobu třeba na Úřad práce? Můj doktor odhaduje dobu léčení na cca 3 měsíce.

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , , Jitka K. 3 roky 1 Odpověď 1024 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    V svém dotazu neuvádíte, jestli si jako OSVČ platíte dobrovolné nemocenské pojištění. To je poměrně podstatná věc.

    Pokud si jako OSVČ platíte dobrovolné nemocenské pojištění, a budete nyní v pracovní neschopnosti z důvodu zmíněného úrazu, pak máte nárok na nemocenské dávky od 15 dne na neschopence.

    Je pravda, že nemocenská pro OSVČ (nemocenské dávky), je zpravidla velmi nízká. Zvláště pokud si platíte jenom minimální nemocenské pojištění, což je v roce 2021 částka 147 Kč měsíčně (v roce 2020 to bylo 126 Kč měsíčně).

    Po dobu, kdy jste na neschopence a máte nárok na nemocenské dávky (za celý kalendářní měsíc), nemusíte platit zálohu na sociální a zdravotní pojištění.

    Pokud si ale jako OSVČ neplatíte nemocenské pojištění, tak vám nevzniká nárok na „placenou neschopenku“. Váš lékař by vám sice mohl vystavit neschopenku – ale nebyl by nárok na nemocenskou.

    V takovém případě je to s placením sociálního a zdravotního pojištění složitější.
    Pokud byste byla na neschopence, bez nároku na nemocenské dávky, tak sice danou skutečnost můžete nahlásit zdravotní pojišťovně, a nemusela byste platit zálohy v plné výši. I nadále byste ale měla povinnost dodržet alespoň minimální vyměřovací základ, i v době pracovní neschopnosti.

    Skutečnost, že jste v pracovní neschopnosti, ale musíte na zdravotní pojišťovnu nahlásit (neví o tom).

    Na „úlevu“ od placení záloh na sociální pojištění, máte nárok také jen v době, kdy máte nárok na nemocenské dávky, po celý kalendářní měsíc. Pokud ale nemáte nárok na nemocenskou, pak musíte i dále platit zálohy na sociální pojištění. Můžete případně ČSSZ požádat o snížení záloh (pokud platíte více, než je minimum).

    Pokud si neplatíte nemocenské pojištění a nebudete moci 3 měsíce vykonávat své podnikání (tj. nebudete mít žádný příjem, nebudete vystavovat žádné faktury apod.), pak je případným řešením dočasné přerušení podnikání. To je potřeba nahlásit na Finanční úřad, ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.

    Pokud byste ale měla vystavenou neschopenku, pak nemá smysl chodit na Úřad práce. Úřad práce vás nemůže zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání, v době kdy jste v pracovní neschopnosti.

    Na Úřad práce má smysl jít, jen při přerušení podnikání a bez neschopenky. Pak by případně mohl vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti (za předpokladu, že budete schopná plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď