Ošetřování člena rodiny souběžně s pracovní neschopností

Otázka

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu.

Jsem od začátku ledna doma s dítětem, protože jsou momentálně zavřené školy a syn musí být doma. Za leden bych teda měla mít nárok na ošetřovné na dítě.

Zajímalo by mě, jak to bude, pokud by mě nyní lékař uznal nemocnou a napsal mi neschopenku?

Může běžet souběžně OČR na syna a moje neschopenka? Budu mít nárok na nemocenskou i na ošetřovné? Nebo jak se to přesně v takovém případě řeší.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , , Lída J. 4 roky 1 Odpověď 1437 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V době, kdy jste vy sama v pracovní neschopnosti, nemáte současně nárok na ošetřovné. Můžete mít nárok jen na jednu z těchto dvou nemocenských dávek (jak ošetřovné tak případně i nemocenská spadají pod nemocenské dávky).

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 28:

    (6) Nárok na výplatu ošetřovného nemá zaměstnanec v době prvních 14 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dní dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

    Takže pokud by vás lékař uznal dočasně práce neschopnou a vystavil vám neschopenku, pak za dny na neschopence, nemůžete uplatnit nárok na ošetřovné.

    Na základě vaší neschopenky byste dostávala standardní nemocenské dávky (náhradu mzdy od zaměstnavatele za prvních 14 dní).

    Ve chvíli, kdy byste vyplňovala formulář „Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení“ tak byste tam neuváděla dny, kdy jste vy sama v pracovní neschopnosti.

    Tedy pouze dny od 4. 1. 2021, kdy měla začít školní výuka po vánočních prázdninách do začátku neschopenky. Za tyto dny by případně mohl mít nárok na ošetřovné váš manžel (pokud by tedy byl s vámi doma a nepracoval).

    Určitě není možné, abyste současně čerpala nemocenské dávky a ošetřovné a dítě. Je možné mít jen jednu z těchto dvou dávek. Přičemž platí, že vaše neschopenka (nemocenská) by měla mít přednost.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď