Neschopenka po ukončení zaměstnání ve zkušební době

Otázka

Dne 20. září 2021, jsem po půl roce ukončila neschopenku a dohodla se na ukončení pracovního poměru dohodou, ke konci měsíce (tj. konec září).

Od 1. října, jsem nastoupila do nového zaměstnání, na dobu neurčitou, se zkušební dobou na 3 měsíce.

Po dvou týdnech (v pátek 15. října 2021), se mnou zaměstnavatel rozvázal pracovní poměr ve zkušební době.

Zajímalo by mě, jak by to bylo, pokud bych si teď od lékaře nechala vystavit neschopenku. Měla bych nárok na nemocenskou?

A z čeho by se neschopenka vypočítávala? V novém zaměstnání jsem ještě ani nedostala výplatu (prý mi teprve něco pošlou).

Nebo mám jít na Úřad práce? Dostanu tam nějakou podporu?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Stanislava H. 3 roky 1 Odpověď 438 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud vám lékař vystaví neschopenku z nějakého relevantního zdravotního důvodu (to já opravdu neposoudím), pak byste mohla mít nárok na nemocenské dávky.

    Neschopenka ale musí být zahájena nejpozději do 7 kalendářních dní, od skončení zaměstnání. Tedy nejpozději do 22. října 2021. Později už na nemocenské dávky (jako nezaměstnaná), nemáte nárok.

    Pozor ale na to, že za prvních 14 dní na neschopence, byste nedostávala žádnou nemocenskou. Prvních 14 dní, totiž běžně platí zaměstnavatel svým zaměstnancům náhradu mzdy za nemoc. Pokud jste v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání, pak už vám zaměstnavatel nic neplatí.

    Měla byste nárok na nemocenské dávky, až od 15 dne v pracovní neschopnosti (ty platí stát, resp., místně příslušná OSSZ).

    Výpočet výše nemocenských dávek, vychází z denního vyměřovacího základu, který se odvíjí od příjmů (hrubé mzdy) v zaměstnání. Denní vyměřovací základ, se obvykle určuje na základě posledních 12 měsíců.

    Pokud onemocníte v měsíci, ve kterém vám vznikla účast na nemocenském pojištění (ta vyplývá ze zahájení zaměstnání), pak se denní vyměřovací základ, může určit na základě pravděpodobného příjmu.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18, odstavec 5:

    (5) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, považuje se za denní vyměřovací základ jedna třicetina započitatelného příjmu, kterého by zaměstnanec pravděpodobně dosáhl v tomto kalendářním měsíci. Jde-li o zaměstnání malého rozsahu nebo o zaměstnání na základě dohody o provedení práce, považuje se v tomto případě za denní vyměřovací základ jedna třicetina vyměřovacího základu zaměstnance dosaženého v tomto kalendářním měsíci.

    Pokud byste byla na neschopence, pak nemá smysl chodit na Úřad práce, tam vás nemohou během neschopenky zaevidovat mezi uchazeče o zaměstnání.

    Tj. můžete mít buď neschopenku (a nemocenské dávky od 15 dne), nebo být na Úřadu práce a pobírat nemocenské dávky. Oboje současně není možné.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď