Nárok na nemocenské dávky po vyřazení z evidence na ÚP

Otázka

Dobrý den,

jsem po dvou operacích nezhoubného nádoru. Rok jsem byla na nemocenské, poté mi byla neschopenka ukončena a já jsem skončila na Úřadu práce.

Moje zdravotní problémy stále přetrvávají, ale i s tímto zdravotním omezením nemám nárok na invalidní důchod.

Na ÚP mi paní hrozí vyřazením z evidence. Takže bych pak byla doma a musela bych si sama platit zdravotní pojištění.

Můj dotaz zní, zda budu mít nárok na nemocenskou, když onemocním v době, kdy si budu platit zdravotní pojištění?

Děkuji

Vyřešeno
, , Ivana S. 3 roky 1 Odpověď 833 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Zdravotní pojištění, které byste si po vyřazení z evidence na Úřadu práce, musela sama platit (jako osoba bez zdanitelných příjmů), nijak nesouvisí s nárokem na nemocenské dávky, během pracovní neschopnosti.

    Na „placenou neschopenku“ vám může vznikat nárok na základě nemocenského pojištění. Nemocenské pojištění, za vás obvykle platí zaměstnavatel v rámci povinných odvodů sociálního pojištění.

    Kromě toho, co se strhne vám z výplaty, platí zaměstnavatel dalších 9% z hrubé mzdy jako zdravotní pojištění a 24,8% z hrubé mzdy jako sociální pojištění. Sociální pojištění placené zaměstnavatelem, v sobě zahrnuje důchodové pojištění (25%), nemocenské pojištění (2,1%) a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

    Podnikatelé (OSVČ) si pak mohou nemocenské pojištění platit sami (dobrovolné nemocenské pojištění pro OSVČ je minimálně 147 Kč měsíčně).

    Za nezaměstnané, studenty, za důchodce, apod., nemocenské pojištění nikdo neplatí. Proto tyto osoby nemají nárok na nemocenskou (nemocenské dávky během pracovní neschopnosti).

    Nemocenské pojištění si ani nemůžete platit sama. To mohou jen podnikatelé (přičemž stát se podnikatelem jen kvůli nemocenské, by se absolutně nevyplatilo).

    Jediná možnost, jak byste mohla mít nárok na nemocenskou, je nastoupit do nějakého zaměstnání.

    Účast na nemocenském pojištění, vzniká zaměstnancům hned od prvního dne v novém zaměstnání (po faktickém zahájení práce). Není potřeba mít nějakou minimální odpracovanou dobu.

    Pokud ale po ukončení evidence na ÚP, budete jen v domácnosti, pak na nemocenskou nárok mít nebudete. To, že si budete platit sama zdravotní pojištění, v tom nehraje žádnou roli. Zdravotní pojištění je něco úplně jiného, než nemocenské pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď