Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    S nárokem na kompenzační bonus je to trochu složitější. Od října 2020, byly postupně vyhlašovány jednotlivá kompenzační období – vždy podle toho, jak byl postupně prodlužován nouzový stav.

    Zatím bylo 6 takových kompenzačních období. Přičemž ale možnost podávat žádost za první a druhé období už pominula (tam bylo nutné podat žádost do 5. 1. 2021 a 22. 1. 2021). Možnost podat žádost o třetí kompenzační období končí dnes (15. 2. 2021). O posledních 3 kompenzačních období je pro žádost ještě „dost“ času.

    Nárok na tuto podporu pro podnikatele (OSVČ) se aktuálně řídí zákonem 461/2020 Sb. Pro nárok musí být splněna jedna ze dvou hlavních podmínek:

    A, na vaše podnikání se musí vztahovat nějaké přímé omezení nebo zákaz – tj. typicky je možné žádat o kompenzační bonus jen za konkrétní kalendářní dny, kdy jste musela mít uzavřenou provozovnu (například obchod apod.)

    B, nárok může být, i když se omezení nevztahovalo přímo na vaše podnikání, ale vy minimálně 80% svých služeb/zboží dodáváte nějakému subjektu, na který se takové přímé omezení/zákaz vztahuje – tj. například pokud byste podnikala v oblasti velkoobchodu a své zboží dodávala jen do prodejen, které jsou již nějakou dobu nuceně uzavřeny, nebo třeba do restaurací, které na tom jsou podobně.

    Takže podle aktuálních podmínek, vám pro nárok na kompenzační bonus, nestačí samotný pokles příjmu. Nevím ale, v čem přesně spočívá vaše podnikání a jsou zde i další podmínky. Takže vám pochopitelně nejsem schopná říci, zda máte nárok nebo ne. Podmínky se navíc budou zřejmě měnit.

    Vláda v tuto chvíli připravuje změnu podmínek pro kompenzační bonus. Nově by měl být nárok na tuto podporu, i ve chvíli, kdy u vás došlo k poklesu příjmu alespoň o 50%.

    Pokud budou tyto nové podmínky pro kompenzační bonus schváleny, tak by zřejmě platily zpětně, od 1. února 2021. Pak by bylo možné žádat až o 1000 Kč za jeden kalendářní den, pokud se vám příjem (tržba/obrat) z podnikání snížil alespoň o 50%, ve srovnání s nějakým předchozím obdobím (pravděpodobně ve srovnání s rokem 2019 nebo 2020).

    Přesné podmínky, podle kterých bude nově nárok na kompenzační bonus, zatím nebyly zveřejněny – vláda o nich měla jednat snad dnes (tj. v pondělí 15. 2. 2021). Následně ale bude nutný ještě souhlas Parlamentu a Senátu – takže jasno bude spíše až v horizontu 2 – 3 týdnů

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď