Je možné prodloužení nemocenské na víc než 1 rok?

Otázka

Dobrý den,

od února 2021 jsem na neschopence, kvůli komplikované zlomenině pravé ruky. Mám už za sebou dvě operace a ještě jedna mě čeká.

Sice to nemám oficiálně potvrzené, ale předpokládám, že budu v pracovní neschopnosti déle než jeden rok.

Nevím, co mám dělat, abych pak nezůstala úplně bez peněz. Četla jsem, že nemocenská je maximálně na jeden rok. Tak nevím co pak dál, kdybych po roce stále nemohla nastoupit zpátky do práce?

Děkuji za odpověď, jsem bezradná

Vyřešeno
, , Renata K. 3 roky 1 Odpověď 1942 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Základní podpůrčí doba nemocenské (doba, po kterou jsou vypláceny nemocenské dávky), je opravdu cca 1 rok. Respektive pro přesnost, je to 380 dní, od začátku neschopenky.

    Po uplynutí této doby, je možné další prodloužení podpůrčí doby (vyplácení nemocenské). A to dokonce až o 350 dnů.

    Je to ale možné jen na vaši žádost (OSSZ vám to aktivně nabízet nebude). Aby vznikl nárok na prodloužení podpůrčí doby, tak bude nutný posudek příslušného lékaře.

    Ten by měl posoudit, zda se u vás dá očekávat, že se váš zdravotní stav v nějaké dohledné době zlepší natolik, že byste se byla schopná vrátit do práce.

    Prodloužení nemocenské je pak možné až o 90 dní (3 měsíce), s tím že k prodloužení může dojít opakovaně – maximálně ale o dalších 350 dní.

    Viz. Zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 27:

    § 27

    Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

    Pokud by posudkový lékař usoudil, že v dohledné době nebudete schopná nastoupit do práce, tak byste si mohla požádat o invalidní důchod. Ten nemusí být trvalý, mohlo by se jednat jen o dočasný stav.

    Pokud by vám nebyla prodloužena podpůrčí doba nemocenské, a vy neměla invalidní důchod, a byla tak bez zcela bez příjmu, pak jsou zde ještě standardní sociální dávky, případně dávky pomoci ve hmotné nouzi.

    Mohla byste případně mít nárok na příspěvek na živobytí, příspěvek na bydlení, případně i doplatek na bydlení.

    To už ale záleží i na dalších faktorech, jako jsou celkové příjmy všech osob ve vaší rodině/společné domácnosti. Nebo to může být závislé na celkovém posouzení vaší majetkové/sociální situace.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď