Doktor poslal pozdě, „lístek“ na peníze – kdy přijde nemocenská?

Otázka

Dobrý den, dnes mi volala personální, že na portálu nemám neschopnost k 30. 11. 2021. Jsem doma od 25. 10. 2021 do konce tohoto roku.

Volala jsem doktorce, aby se na to podívala a „doplnila“, co je potřeba. Prý už je tam vše v pořádku, tak se chci zeptat, jestli to už poslala pozdě a dostanu peníze až v lednu?

Nebo je dostanu klasicky, jako při výplatním termínu okolo 12. dne v měsíci?

Děkuji

Vyřešeno
, , Lenka 3 roky 1 Odpověď 5403 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti, dostáváte postupně dvě různé „nemocenské“. Nejprve vám prvních 14 dní platí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc. Následně, od 15 dne neschopenky, dostáváte nemocenské dávky (na základě nemocenského pojištění zaměstnanců).

    Prvních 14 dní, platí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc. Placeny jsou jen skutečně neodpracované (zameškané) hodiny. Výše náhrady mzdy, je 60% z redukovaného průměrného hrubého hodinového výdělku. Průměrný výdělek se stanovuje na základě příjmů, v předchozím kalendářním čtvrtletí.

    Zaměstnavatel by vám měl náhradu mzdy za nemoc, vyplatit v příslušný výplatní termín, případně i společně se zbylou částí mzdy, za předchozí měsíc (pokud za daný měsíc vznikl nárok na nějakou mzdu).

    Zde ale pochopitelně záleží i na tom, do kdy potřebuje mzdová účtárna vašeho zaměstnavatele, dodat podklady, aby mohla připravit výplaty. To já netuším, jak je to u vašeho zaměstnavatele, takže vám nemohu říci, kdy vám náhrada mzdy bude vyplacena.
    Je možné, že to s vámi dnes personální řešilo, právě s ohledem na mzdovou účtárnu, a že tedy bude náhrada mzdy, za neodpracovanou dobu v listopadu, vyplacena v prosincovém výplatním termínu.

    Od 15 dne neschopenky, vám vzniká nárok na nemocenské dávky. Ty už platí stát a nemocenská se postupně zvyšuje. Od 15 do 30 dne je to 60%, od 31 do 60 dne je to 66%, a od 61 dne je to 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu (ten se odvíjí z vaší hrubé mzdy, obvykle za posledních 12 měsíců). Od 15 dne, jsou nemocenské dávky placeny za všechny kalendářní dny, včetně soboty, neděle, státního svátku.

    ČSSZ, má na výplatu nemocenské, až 30 dní od předání podkladů. Pokud váš lékař opravil neschopenku, a zaměstnavatel předal všechny podklady na ČSSZ, tak byste nemocenskou za říjen a případně i za listopad měla dostat nejpozději do 30 dnů.

    Opět vám bohužel nejsem schopná říci, zda vám nemocenská stihne přijít ještě v prosinci 2021, nebo až v lednu 2022. ČSSZ na to má zmíněných až 30 dní. Vzhledem k tomu, že v prosinci jsou navíc svátky (byť letos jich je většina o víkendu), tak je těžké cokoliv odhadovat.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď