Co musí platit student, po dosažení věku 26 roků?

Otázka

Dobrý den,

Jsem studentem doktorského studia, a proto mám velkou část příjmů vyplácenou formou stipendií. Vedle těchto příjmů mám také práci na DPP.

Vzhledem k tomu, že za měsíc dosáhnu věku 26 let, bych se rád zeptal, zda-li se na mě bude vztahovat povinnost, platit sociální a zdravotní pojištění?

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Miroslav B. 4 roky 1 Odpověď 636 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Stát platí zdravotní pojištění za studenty, kteří jsou posuzováni, jako nezaopatřené dítě. To znamená, maximálně do věku 26 roků.

    Po dosažení věku 26 let, i když budete dále studentem, již přestáváte být nezaopatřeným dítětem. A stát již za vás dále nebude platit zdravotní pojištění.

    Obecně platí, že podle příslušného zákona, má každý povinnost, mít zaplacené zdravotní pojištění. Za někoho platí stát – za děti, studenty, nezaměstnané na Úřadu práce, za důchodce nebo za ženy/muže na mateřské či rodičovské. Za zaměstnance platí zdravotní pojištění zaměstnavatel. A OSVČ si jej musí platit sami.

    Každý, za koho neplatí zdravotní pojištění stát, nebo zaměstnavatel si jej tak musí platit sám. U vás by záleželo na tom, zda za vás zdravotní pojištění odvádí zaměstnavatel, u zmiňované práce na DPP.

    Při práci na dohodu o provedení práce (DPP), za vás zaměstnavatel odvede zdravotní pojištění v těch měsících, ve kterých máte měsíční příjem vyšší než 10 000 Kč. V těchto měsících za vás zaměstnavatel zaplatí standardní sociální a zdravotní pojištění.

    V ostatních měsících si zdravotní pojištění musíte zaplatit sám. V roce 2021, je minimální zdravotní pojištění, pro osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP), ve výši 2052 Kč měsíčně. Tuto částku byste měl po dosažní věku 26 roků začít platit své zdravotní pojišťovně.

    U sociálního pojištění je to jiné. Tam nemáte povinnost, platit nějakou minimální měsíční částku.

    Opět, pokud máte příjem z DPP vyšší než 10 000 Kč měsíčně, pak za vás sociální pojištění zaplatí zaměstnavatel. V ostatních měsících sociální pojištění platit nemusíte. Tyto měsíce se vám ale následně nespočítají do důchodu.

    Máte možnost, začít si platit dobrovolné důchodové pojištění. To je v roce 2021 ve výši 2 482 Kč měsíčně. Pak by se vám ty měsíce, kdy si sám zaplatíte důchodové pojištění, zahrnovaly do nároku na důchod. Je to ale dobrovolné – není to povinnost, jako u zdravotního pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď