Brigáda při neschopence – noční směna

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli je možné na neschopence vykonávat nenáročnou brigádu – noční směnu (22 – 6 HOD).

Vycházky mám od 11 do 17 hod, zaměstnavatel mě nechtěl přeřadit na vhodnější práci v těhotenství, i když musí a já jsem proto byla nucena domluvit se s gynekoložkou na neschopence.

Zdravotní potíže žádné nemám, tak jsem si chtěla finančně přilepšit.

Děkuji.

Vyřešeno
, Zuzana. R 3 roky 1 Odpověď 538 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti, nesmíte vykonávat pouze to zaměstnání (pracovní činnost/podnikatelskou činnost), pro které je vám vystavena neschopenka a na jehož základě, vám vznikl nárok na nemocenské dávky.

    Jinak ale máte možnost nějakého dalšího zaměstnání, brigády, přivýdělku či podnikání, během pracovní neschopnosti. Má to ale určitá omezení.

    Když máte neschopenku, tak máte povinnost dodržovat povinnosti, dočasně práce neschopné osoby (viz paragraf 56, Zákon o nemocenském pojištění).

    To zahrnuje především dodržování léčebného režimu. Což znamená, že vaše brigáda při neschopence, by nesměla být v rozporu s vaším zdravotním stavem a pokyny vašeho lékaře (zde je vždy lepší, zvažovanou práci konzultovat s lékařem, zda je s ohledem na váš zdravotní stav vhodná – což ale zřejmě bude).

    Déle je nezbytné, abyste dodržovala režim vycházek. Pokud byste danou brigádu vykonávala z domu, pak zde není žádné časové omezení. Pokud byste ji ale vykonávala na pracovišti zaměstnavatele (mimo domov), pak je to možné jen v době, kdy máte povoleny vycházky.

    Pokud vám lékař povolil vycházky od 11 do 17 hodin, pak můžete mimo domov, pracovat jen v tomto časovém rozmezí (včetně cesty do/ze zaměstnání, kam byste chodila na brigádu).

    Práce v noci, mimo domov, je během neschopenky nereálná. I kdybyste se se svým lékařem chtěla domluvit na změně termínu vycházek, tak vám lékař může povolit vycházky jen během dne.

    Můžete je mít na dobu maximálně 6 hodin, v časovém rozmezí od 7:00 do 19:00. Na noční dobu, vám lékař vycházky povolit nemůže (neumožňuje mu to zákon).

    Je tedy zcela nereálné, že byste mohla mít vycházky během noci. A osobně vám určitě nedoporučuji, abyste chodila na brigádu během noci, mimo dobu vycházek.

    Kontrola během neschopenky může přijít kdykoliv. Není zde žádné omezení v podobně nočního klidu, apod.

    Pokud by váš zaměstnavatel či ČSSZ, obdržel nějaký podnět, pak mohou přijít na kontrolu i pozdě večer, nebo brzo ráno. Není to sice příliš běžné, ale podobných případů už byla celá řada. Případné riziko, nestojí za hrozbu ztráty nemocenských dávek nebo dokonce zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď