Zdravotní pojištění při péči o dítě do 7 roků

Otázka

Dobrý den, za dva měsíce mi končí rodičovská dovolená. Nechci se vracet do práce, protože chci ještě zůstat nějakou dobu doma s dítětem. Tak trochu i plánujeme další dítě, ale to je zatím nejisté.

Dočetla jsem se, že kdy budu doma s dítětem do 7 roků, tak za mě zdravotní pojištění bude platit stát. Je to tak? Musím to někde hlásit? A jak je to se sociálním pojištěním?

Děkuji za radu

Vyřešeno
Lydie H. 4 roky 1 Odpověď 797 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Po skončení rodičovské můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Na tu je nárok buď po skončení zaměstnání, nebo právě i po rodičovské (doba péče o dítě až do 4 roků, se započítává obdobně jako doba v zaměstnání).

    Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské se může odvíjet buď od příjmu ze zaměstnání (pokud zde po rodičovské nějakou dobu pracujete), nebo se vychází z průměrné mzdy v ČR (pak je ale podpora velmi nízká, jen cca 5 tisíc korun za první a druhý měsíc, pak ještě méně).

    Pokud byste šla nejprve na Úřad práce, tak byste nějakou dobu dostávala podporu (minimálně 5 měsíců) a současně za vás stát hradí i zdravotní pojištění. Současně je s tím spojeno i to, že si musíte „hledat“ novou práci (chodit na místa, která vám doporučí Úřad práce apod.). Takže je to na vašem zvážení.

    Pokud byste chtěla být doma, jako osoba „pečující o dítě do 7 roků“, pak stačí tuto skutečnost nahlásit své zdravotní pojišťovně. Buď osobně, nebo to určitě půjde i elektronicky (každá zdravotní pojišťovna to může mít trochu jinak).

    Během doby, kdy budete vedená jako osoba pečující o dítě do 7 roků, za vás zdravotní pojištění platí stát.

    Sociální pojištění za vás ale nikdo neplatí. Doba do 4 roků vašeho dítěte se vám započítává do doby pro nárok na starobní důchod.

    Následně byste si jedině musela začít platit dobrovolné důchodové pojištění. Je to 28% z jedné čtvrtiny průměrné mzdy. V roce 2020 je to 2 439 Kč měsíčně (v roce 2021 to zřejmě bude o něco málo více).

    Sociální (resp. důchodové) pojištění si ale platit nemusíte. Není to povinné, jako u zdravotního pojištění. Má to smysl řešit, až jak budete vědět, jak to bude s dalším dítětem atd. Minimálně do 4 roků vašeho dítěte se vám doba péče o něj do důchodu započítá, pak se můžete rozhodnou co dále.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď