Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Je sice pravda, že během pracovní neschopnosti vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď (zakazuje mu to zákoník práce), ukončení pracovního poměru na dobu určitou, se to ale nijak netýká.

    Pracovní poměr na dobu určitou, je sjednán na konkrétní dobu. A skončí k datu, které je ve smlouvě uvedeno. Nejedná se o výpověď, není zde žádná ochrana.

    Pokud u vás dojde k ukončení pracovního poměru na dobu určitou v době, kdy jste v pracovní neschopnosti, tak to pro vás neznamená nějakou bezprostřední změnu. Vaše pracovní neschopnost může i nadále pokračovat (pokud jsou zde zdravotní důvody pro její pokračování).

    Tím, že pracovní neschopnost vznikla ještě v době trvání pracovního poměru (nebo i kdyby k tomu došlo do 7 dní od jeho skončení), tak máte nárok na nemocenské dávky. I nadále tedy budete v pracovní neschopnosti a i nadále by vám měly být vypláceny nemocenské dávky. Dokonce i neschopenku – tzv. „lístek na peníze“, byste měla i nadále odevzdávat svému zaměstnavateli, u kterého vám končí pracovní poměr.

    Trochu něco jiného je pak nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Pokud snad vaše pracovní neschopnost vznikla někdy těsně před ukončením pracovního poměru na dobu určitou, pak vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy (tedy za období od 1 do 14 dne pracovní neschopnosti) pouze za neodpracované dny (směny), tedy pouze za ty dny kdy jste byla zaměstnaná.

    Pokud jste ale již byla v pracovní neschopnosti déle než 14 dní před tím, než vám končí pracovní smlouva na dobu určitou, pak se pro vás opravdu nic nemění.

    Po skončení pracovní neschopnosti byste pak šla na Úřad práce, kde by vám pak případně vznikal nárok na podporu v nezaměstnanosti (pokud splňujete příslušné podmínky).

    Před ukončením pracovní neschopnosti v zásadě nemá smysl chodit na úřad práce, protože v době, kdy jste v pracovní neschopnosti, by vás na Úřadu práce ani nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání – viz paragraf 25, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

    § 25

    (2) Uchazečem o zaměstnání se nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou 

    a) je uznána dočasně neschopnou práce,

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď