Souhlas zaměstnavatele se zahájením podnikání jako OSVČ

Otázka

Dobrý den, potřebuji souhlas zaměstnavatele pro výkon OSVČ v případě, kdy firma je výrobcem střešní krytiny a zdiva a já bych chtěla pracovat jako projektant? Práce je příbuzná v oboru, ale čistě teoreticky bych vlastně připravovala pro firmu možnosti nových zakázek.

Dále prosím, jak je to s nemocenskou v zaměstnání a současném výkonu OSVČ jako projektant, když práci projektanta vykonávám z domu a nemusím nikam dojíždět.

Děkuji.

Vyřešeno
, Milena F. 4 roky 1 Odpověď 573 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Dobrý den,

    Na to abyste pracovala jako OSVČ v zásadě souhlas od zaměstnavatele nepotřebujte, kromě určitých specifických výjimek. Souhlas zaměstnavatele s vaším podnikáním by byl nutný, pokud by předmět vaší výdělečné činnosti byl shodný s předmětem činnosti zaměstnavatele.

    Nevím jak je to přesně u vás, nakolik souvisí výroba střešní krytiny a projektování (v tomto jsem laik)

    Pokud byste pracovala pro zaměstnavatele a dělala to samé – například projektovala střechy a současně chtěla to samé dělat jako OSVČ, pak byste souhlas potřebovala.

    Pokud byste ale pouze pracovala ve firmě, která vyrábí střešní krytinu, třeba někde ve výrobě nebo v administrativě, a současně vykonávala SVČ, jako projektant, tak myslím souhlas nutný není.

    Celé je to upraveno v paragrafu 304, zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb.:

    § 304

    (1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

    (2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů.

    (3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

    Musíte tedy sama posoudit, nakolik je vaše podnikání a činnost zaměstnavatele shodná.

    Další možností, kdy by byl potřeba souhlas zaměstnavatele, je omezení v pracovní smlouvě. V ní může být uvedeno nějaké ujednání, které vám zakazuje výkon podnikání.

    Co se pak týká možnosti podnikat jako OSVČ v době, kdy jste v zaměstnání, které máte jako práci na HPP v pracovní neschopnosti, pak to je možné. Můžete být v zaměstnání na neschopence a při tom vykonávat činnost jako OSVČ.

    Ale pouze za předpokladu že výkonem podnikání není narušován váš léčebný režim nebo režim povolných vycházek. Pokud pracujete jen z domu a vykonávaná práce je v souladu s vaším zdravotním stavem, pak je vše v pořádku.

    Jen teoretický příklad – pokud by vám například lékař během pracovní neschopnosti zakázal dlouhodobější sezení třeba kvůli nějakým problémům se zády, a by doma pracovala nikoli hodin denně u počítače, pak by to mohlo být bráno jako porušení léčebného režimu.

    Na druhou stranu zrovna toto by se asi nedalo nějak prokázat. Jiné je to s vycházkami.

    Pokud byste se během svého podnikání potřebovala setkávat s klienty nebo i z jiných důvodů pobývat mimo domov, pak je to možné jen v době, kdy máte povoleny vycházky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď