Pracovní neschopnost a doprovod rodičů k operaci mimo dobu vycházek

Otázka

Dobrý den, jsem v pracovní neschopnosti kvůli těhotenství a s povolenými vycházkami od jedné do sedmi hodin.

A chci se zeptat, zda mi hrozí postih za to, že doprovázím tatínka na vyšetření a operaci očí v dopoledních hodinách. Místo kliniky, kde operace proběhne je navíc mimo náš kraj.

Dopravu si musíme zařídit sami. Nikdy jsem nic podobného řešit nemusela a velmi mě znervózňuje, už jen to, že nevím, zda by mi uznali doprovod téměř slepého člověka na operaci a vyšetření. Je moji povinností zařídit tatínkovi operaci v době povolených vycházek?

A dále se chci zeptat, zda si můžu říct o nějaké potvrzení, že jsem na té klinice jako doprovod byla?

Předem děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Jana K. 4 roky 1 Odpověď 1967 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Během pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství, se na vás vztahují všechny povinnosti, jako u jakékoliv jiné neschopenky.

    I během rizikového těhotenství, tedy platí, že máte povinnost dodržovat dobu povolených vycházek. A mimo tuto dobu, byste měla být k dispozici v místě bydliště (resp. v místě, které je uvedeno na neschopence).

    Takže ano, obecně platí, že cokoliv potřebujete zařídit mimo domov (nebo místo, kde se máte zdržovat během pracovní neschopnosti), byste měla vyřizovat jen v době povolených vycházek.

    Můžete se obrátit na svého ošetřujícího lékaře, aby vám na příslušný den případně změnil dobu vycházek.

    Nebo pochopitelně můžete zmiňovanou záležitost vyřídit i mimo dobu, kdy máte povolené vycházky. Pak by ale určitě bylo dobré, nechat si vystavit potvrzení, že jste svého příbuzného doprovázela na operaci.

    To, že vás případná kontrola nezastihne doma, nezaznamená automaticky ztrátu nemocenských dávek a nějakou sankci.

    Na základě toho, že by vás nezastihla kontrola, byste se pak obrátila na ČSSZ, kde by po vás chtěli vysvětlení.

    Může být celá řada oprávněných důvodů, proč člověk s neschopenkou není doma. Když to přeženu, tak mohou nastat situace, kdy se zhorší vás zdravotní stav, a vy odjedete do nemocnice. Pak vás kontrola také nezastihne a neznamená to nějakou sankci.

    Pokud je ale daná situace plánovaná dopředu, pak byste se měla pokusit danou věc řešit v době povolených vycházek, nebo si změnit dobu vycházek.

    Pokud to z objektivních důvodů není možné, pak si určitě nechte vystavit potvrzení, že jste pro nedodržení doby vycházek, měla „rozumný“ důvod, kterým byste se v případě nějakého problému mohla obhájit před ČSSZ.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď