Platí se nemocenská i za víkendy?

Otázka

Dobrý den, jsem už čtvrtý týden na neschopence, a teď mi mají konečně přijít peníze a chci si to spočítat, abych věděla, kolik mám čekat. Nejsem si ale jistá, jak se to správně vypočítá?

Zajímalo by mě, jestli se nemocenská platí i za víkendy? Četla jsem, že ano, ale když to zkouším spočítat, tak mi to nevychází.

Děkuji

Vyřešeno
, Jarka H. 4 roky 1 Odpověď 17848 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    1

    Během pracovní neschopnosti dostáváte na začátku dvě různé dávky. Je to náhrada mzdy od zaměstnavatele a nemocenské dávky.

    Za prvních 14 dní na neschopence dostáváte náhradu mzdy od zaměstnavatele. Ta je ve výši 60% z redukovaného průměrného (hrubého) hodinového výdělku.

    Nemocenská od zaměstnavatele se vyplácí za skutečně neodpracované hodiny (směny). Obvykle tedy během prvních 14 dní dostáváte zaplaceny jen pracovní dny. Může to ale být různé – pokud máte směny v práci tak, že jsou i o víkendech, pak může dostat zaplacený i víkend.

    Podstatné je to, že u náhrady mzdy za prvních 14 dní se nemocenská váže na skutečně „zameškané“ hodiny v práci v době od 1 do 14 dne (včetně) na neschopence.

    Od 15 dne na neschopence už máte případně nárok na nemocenské dávky. Ty jsou od 60% do 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu (opět se výpočet provádí z hrubého příjmu, ale trochu jiným způsobem).

    Nemocenské dávky se vyplácí za kalendářní dny. Tedy i za víkendy nebo státní svátky. Za všechny dny kdy jste na neschopence.

    Je také rozdíl v tom z čeho a jak se vypočítá náhrada mzdy a nemocenské dávky.

    U náhrady mzdy se vychází z průměrného hodinového výdělku. Ten se stanoví obvykle za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí (může to ale být i jinak, zvláště když v zaměstnání pracujete teprve krátkou dobu).

    Nemocenská do 15 dne se stanoví na základě denního vyměřovacího základu (pro ten jsou rozhodující hrubé příjmy zpravidla za posledních 12 měsíců – ale opět to může být jinak, když v zaměstnání pracujete krátkou dobu, nebo i v jiných případech).

    Pro orientační výpočet můžete použít například tuto nemocenskou kalkulačku. Pozor také na to, že na začátku neschopenky dostanete ještě poměrnou část výplaty za odpracované dny/hodiny, dále náhradu mzdy za „zameškané“ hodiny a případně i nemocenské dávky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď