Od kolika hodin může chodit zdravotní kontrola na neschopence

Otázka

Dobrý den,

Jsem na neschopence, a zajímalo by mě, jak je to s kontrolami. Vím, že kontrolor může přijít kdykoliv v průběhu dne, ale znamená to, že by kontrola mohla přijít i brzo ráno? Nebo třeba někdy večer? Podle mě musí existovat něco jako noční klid, ne? Co když přijde kontrola, a já budu spát? To jako budu mít problém, že jsem spala a neslyšela zvonek?

Děkuji za info

Vyřešeno
, Dana V. 4 roky 1 Odpověď 9204 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Pokud jste v pracovní neschopnosti (na neschopence), tak máte povinnost dodržovat režim dočasně práce neschopného zaměstnance. To zahrnuje jak dodržování léčebných pokynů vašeho ošetřujícího lékaře, tak i případně dodržování režimu povolených vycházek.

    Co se týká možnosti kontroly, tak ta může být prováděna kdykoliv. Vzhledem k tomu, že i vaše neschopenka trvá celých 24 hodin denně, tak i kontrola může přijít kdykoliv v průběhu dne.

    Možnost kontroly na neschopence tak není omezena tím, co se nazývá „noční klid“. Kontrolor může teoreticky přijít i po 22 hodině, nebo i někdy brzo ráno. Není zde žádné omezení.

    Současně ale platí, že vy sice máte povinnost být doma (mimo povolené vycházky) a umožnit provedení kontroly. Kontrola ale musí respektovat vaše ústavní právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a nedotknutelnost obydlí.

    To znamená, že kontrolor například nesmí vstupovat do vašeho bytu/domu bez vašeho zřetelného souhlasu apod.

    Máte také právo, s výsledkem kontroly nesouhlasit, nebo máte i právo, na podání odvolání proti výsledku kontroly.

    V úvodu jsme uvedli, že kontrola může teoreticky proběhnout kdykoliv – i po 22 hodině nebo někdy brzo ráno. Tyto pozdní nebo brzké ranní kontroly, ale nejsou příliš obvyklé. Jednak i kontroloři jsou jen lidi, a nepracují na noční směny. A také je jim jasné, že většina nemocných v noci opravdu spí.

    Tyto kontroly pozdě večer nebo někdy brzo ráno, by většinou proběhly jen na základě nějakého podnětu (udání). Ano, již byli situace, kdy kontroloři šli na základě podnětu pozdě večer na kontrolu – kdy si člověk na neschopence „vesele“ popíjel v nedaleké hospodě, ale to jsou spíše výjimky.

    Pokud by k vám přišla kontrola někdy hodně brzo ráno, řekněme před 7 hodinou, a vy spala, pak se dá jednoduše uplatnit námitka, a každý rozumný soud by to uznal.

    Na druhou stranu, pokud by u vás proběhla kontrola opakovaně, brzy ráno, v průběhu dne, pozdě odpoledne/večer a nikdy vás nezastihla, tak by pravděpodobně argument, že jste pokaždé spala a neslyšela zvonek, asi nepošel. Tady už je to i o individuálním posouzení.

    Zvláště pokud by taková opakovaná kontrola byla prováděna i na základě nějakého podnětu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď