Nevyčerpaná dovolená před nástupem na mateřskou, smlouva na dobu určitou

Otázka

Dobrý den,

mám u zaměstnavatele smlouvu na dobu určitou, do srpna 2020 (zaměstnavatel mi ji pravděpodobně neprodlouží).

Před skončením smlouvy nastoupím na mateřskou, termín porodu mám na konci července 2020.

Ale mám 20 dní nevyčerpané dovolené, tak se ptám, zda mi ji zaměstnavatel musí proplatit, pokud si ji nestihnu vyčerpat ještě před nástupem na MD?

Děkuji!

Vyřešeno
, Linda Š. 4 roky 1 Odpověď 1055 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Ukončení pracovního poměru, je v zásadě jediný z případů, u kterého zákon připouští možnost proplacení dovolené. V jiných případech pak proplácení dovolené možné není (třeba když vám zůstane nevyčerpaná dovolená na konci roku apod.). Konkrétně se jedná o zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb.:

    § 222 Náhrada za dovolenou
    (2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

    Je tedy jedno, jestli je pracovní poměr ukončen výpovědí, dohodou nebo se jedná o ukončení pracovního poměru na dobu určitou. Pokud je na konci pracovního poměru nějaká nevyčerpaná dovolená, a pokud současně zaměstnanec nepožádá o „převedení“ této nevyčerpané dovolené k novému zaměstnavateli (paragraf 221), pak by měl zaměstnavatel „automaticky“ společně s poslední výplatou proplatit i nevyčerpanou dovolenou.

    Takže to, že v době ukončení pracovního poměru na dobu určitou, budete na mateřské dovolené, zde nehraje žádnou zvláštní roli.

    V případně mateřské dovolené by byl standardní postup takový, že byste si o dovolenou požádala tak, aby vám bezprostředně navazovala na konec mateřské dovolené. A po skončení řádné dovolené, byste zahájila rodičovskou dovolenou.

    V takovém případě pak ani nemusíte o dovolenou žádat (běžně je to tak, že zaměstnanec o dovolenou žádá a zaměstnavatel ji schvaluje), ale pouze byste zaměstnavateli oznámila její čerpání.

    Ve vašem případě, pokud bude pracovní smlouva ukončena ještě během mateřské dovolené, by vám zaměstnavatel měl příslušný počet dní nevyčerpané dovolené proplatit. Pokud si ji tedy nestihnete vybrat ještě před začátkem mateřské.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď