Nemocenská – rizikové těhotenství a výpověď ze zaměstnání

Otázka

Dobrý den, stalo se mi, že jsem otěhotněla ve zkušební době.

Jsem teď na rizikovém těhotenství, protože svou práci nemohu jako těhotná vykonávat. Samozřejmě mi po 14 dnech poslali výpověď.

Mám teď povinnost neschopenku ukončit, protože nejsem zaměstnaná a už není důvod být na rizikovém těhotenství? (Má gynekoložka řekla, na co nemocenskou když nejste zaměstnaná).

rizNemám odpracovaný rok a žádný nárok na podporu z ÚP.
Děkuji.

Vyřešeno
, Šárka L. 4 roky 1 Odpověď 840 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud byla vaše pracovní neschopnost z důvodu rizikového těhotenství zahájena ještě v průběhu zaměstnání (nebo do 7 dní od jeho ukončení), pak by byl „nesmysl“ ukončovat neschopenku.

    V takovém případě máte nárok na nemocenské dávky i po skončení pracovního poměru. To, že pracovní poměr skončil, nemá na probíhající neschopenku (nárok na nemocenské dávky), žádný vliv. Roli nehraje ani to, že jste byla v zaměstnání ve zkušební době.

    Nevím, z čeho vychází vaše gynekoložka, ale ukončení neschopenky, by v tomto případě bylo opravdu nelogické.

    Tím, že budete v pracovní neschopnosti až do porodu, resp. do začátku případného nároku na peněžitou pomoc v mateřství (začíná v době 6 – 8 týdnů před porodem), budete mít po celou dobu nárok na nemocenské dávky.

    Pokud byste nyní ukončila neschopenku, pak byste neměla nárok na nemocenské dávky, a pokud nesplňujete podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak byste v podstatě neměla nárok na „nic“ (kromě běžných sociálních dávek).

    Případné ukončení neschopenky by dávalo smysl asi jen v případě, že byste neměla nárok na nemocenské dávky. Pak by opravdu byla neschopenka zbytečná. Jinak ale smysl má.
    Neschopenka není jenom o tom, že to je „omluvenka“ pro zaměstnavatele, proč nechodíte do zaměstnání, ale na základě neschopenky vám pak vzniká nárok na nemocenské dávky.

    Na ty máte nárok od 15 dne pracovní neschopnosti (prvních 14 dní na neschopence vám platí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc. Výše nemocenské je 60% z redukovaného vyměřovacího základu (při určitém zjednodušení se dá říci, že to je 60% z hrubé mzdy za každý kalendářní den).

    Tj. ještě jednou – ukončení neschopenky, pokud byla pracovní neschopnost zahájena v době zaměstnání, je nesmysl. Přišla byste tím o nárok na nemocenské dávky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď