Nárok na nemocenskou nebo podporu po skončení rodičovské?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čistě teoreticky.

Mám rodičovskou na 3 roky. Pokud znovu otěhotním a synovi bude kolem 3 let a smlouva v práci mi skončila v průběhu rodičovské. Jak se to potom řeší. Mohu jít na neschopenku, i když nejsem už nezaměstnaná?

Nebo musím na úřad práce? A z čeho se poté vypočítávají peníze?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Anna J. 4 roky 1 Odpověď 320 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Pokud vám skončí rodičovská dovolená, resp., ve vašem případě pokud je ukončeno vyplácení rodičovského příspěvku, a vy byste měla být v pracovní neschopnosti třeba z důvodu rizikového těhotenství nebo i z jiného důvodu, pak byste ale neměla nárok na placenou neschopenku.

    Pokud jste nezaměstnaná – a zde je obecně úplně jedno, jestli je to po skončení rodičovské nebo v jiném případě, pak není nárok na placenou nemocenskou.

    To je dáno tím, že na nemocenské dávky je nárok jen v případě, že jste zaměstnána (a zaměstnavatel za vás platí nemocenské pojištění) nebo třeba když podnikáte jako OSVČ (a platíte si dobrovolné nemocenské pojištění).

    V zásadě jediným případem, kdy můžete mít nárok na nemocenské dávky, když jste nezaměstnaná je situace, kdy na neschopenku nastupujete do 7 kalendářních dní od skončení pracovního poměru. To je ochranná lhůta.

    Pokud vám ale pracovní poměr zanikl již před nějakou dobou, tak během pracovní neschopnosti nic nedostanete.

    Po skončení rodičovské ale můžete zajít na Úřad práce a měla byste mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. U podpory v nezaměstnanosti je sice vyžadováno, abyste měla „odpracováno“ nejméně 12 měsíců za poslední dva roky, ale u žen po skončení rodičovské je to trochu jiné.

    Jedná se o to, že doba kdy jste doma s dítětem na rodičovské dovolené (resp. doba po kterou dostáváte rodičovský příspěvek), se započítává jako tzv. náhradní doba zaměstnání. Z pohledu nároku na podporu v nezaměstnanosti je to tedy stejné, jako kdybyste pracovala.

    Po skončení rodičovské – pokud jste během rodičovské nebo po jejím skončení nepracovala – ale není z čeho vypočítat výši podpory v nezaměstnanosti. Pokud váš jediný příjem byl rodičovský příspěvek, pak z něj se při výpočtu výše podpory nedá vycházet.

    Výše podpory v nezaměstnanosti se v takovém případě vypočítává z průměrné mzdy v ČR v předchozím roce. Aktuálně, tedy v roce 2020 by se vycházelo z průměrné mzdy v 1 až 3 čtvrtletí v roce 2019. Tato průměrná mzda v ČR je stanovena na 33 429 Kč.

    Výše podpory po skončení rodičovské je pak 15% za první dva měsíce, 12% za druhé dva měsíce a 11% za zbytek doby. Tedy reálně byste za první dva měsíce dostávala 5014 Kč, za druhé dva měsíce 4 011 Kč a zbytek doby už jen 3 677 Kč.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď