Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pokud jste byl na dlouhodobé neschopence (12 měsíců), ta byste musel v zaměstnání odpracovat minimálně cca 6 měsíců (190 kalendářních dní), na to abyste měl opět nárok, na „celou“ dlouhou podpůrčí dobu nemocenského.

    U nemocenských dávek to funguje tak, že podpůrčí doba (nárok na nemocenské dávky) je maximálně 380 dní, od začátku pracovní neschopnosti (ve specifických případech může být prodloužena o dalších 350 dní).

    V případě, že po skončení jedné neschopenky, po nějaké době opět onemocníte, stane se vám nějaký úraz apod., a vy jste na druhé neschopence, tak bude záležet na tom, jak dlouhá doba od skončení první neschopenky uplynula.

    Pokud by to bylo méně než 190 dní, tak se bude posuzovat období posledních 380 dní, před touto druhou neschopenkou.

    Pokud jste byl v posledních 380 dnech nějakou dobu pracovní neschopnosti, pak se vám to „odečte“ od dostupné maximální podpůrčí doby 380 dní.

    Tj. čistě teoreticky, pokud byste byl v pracovní neschopnosti 380 dní, a následně 60 dní pracoval, tak u druhé neschopenky budete mít nárok pouze na 60 dní nemocenských dávek. Protože od začátku druhé neschopenky, by do posledních 380-ti dní, spadalo i 320 dni první neschopenky.

    Aby byl nárok na „plnou“ neschopenku, musel byste v zaměstnání před druhou neschopenkou odpracovat alespoň 190 dní (tj. cca 6 měsíců), bez přerušení.

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď