Kolik bude ošetřovné za říjen 2020 při zavřené škole?

Otázka

Dobrý den,

Dočetla jsem se, že od středy 14. 10. 2020 budou zase zavřené všechny školy. Zajímalo by mě, jak to bude s nárokem na OČR? Bude to stejné jako na jaře? Nebo to je zase všechno jinak. Mám doma dvě děti a budu s nimi muset zůstat, tak by mě zajímalo, kolik dostanu peněz.

Děkuji za radu

Vyřešeno
, Zuzka L. 4 roky 1 Odpověď 592 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během jarní části epidemie koronaviru (COVID-19), se podmínky pro ošetřovné několikrát změnily (zvýšení věku do 13 roků, prodloužení doby, zvýšení na 80%, ošetřovné pro OSVČ). Všechny tyto změny měly platnost do 30. 6. 2020.

    Aktuálně tyto změny neplatí a jsou platné pouze standardní podmínky pro ošetřovné.

    Tj. nárok je u zdravých dětí jen do 10 roků (dítě musí být mladší než 10 roků), nárok je jen po dobu 9 nebo 16 kalendářních dní (na 16 dní OČR mají nárok jen samoživitelé nebo samoživitelky). Ošetřovné je ve výši 60% z redukovaného vyměřovacího základu.

    Vláda ale současně připravuje nějaké změny. Již minulý týden vláda schválila, že se ošetřovné prodlouží na celou dobu, co budou uzavřené školy.

    Včera, když vláda vyhlašovala uzavření škol od 14. 10. 2020, současně sdělila informaci, že by ošetřovné mělo být 60% s tím, že bude současně v minimální výši 400 Kč na den.

    Viz citace vyjádření premiéra Andreje Babiše:

    „Také jsme rozhodli a domluvili se v rámci koalice, že upravíme ošetřovné, které by mělo zůstat na 60 procentech, ale s minimem 400 korun denně,“

    Všechny případné změny ošetřovného (prodloužení doby, zavedení nějaké minimální výše nebo i jiné změny) ale musí nejprve schválit parlament a senát.

    Parlament by měl o změnách jednat 20. 10. 2020 (tj. až příští týden). Je pravděpodobné, že parlament tyto změny OČR obratem schválí (stejně jako na jaře). Změny také mohou být schváleny se zpětnou platností.

    Každopádně pokud máte doma alespoň jedno dítě do 10 roků (mladší než 10 roků) a to bude muset zůstat doma kvůli zavřené škole, tak od 14. 10. 2020 můžete být doma a máte nárok na ošetřovné (minimálně 9 kalendářních dní nebo 16 kalendářních dní – přičemž v průběhu této doby by mělo dojít ke změně podmínek).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď