Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Mateřská dovolená a s ní související nárok na PPM (peněžitá pomoc v mateřství) je na dobu 28 týdnů (při narození jednoho dítěte) nebo 37 týdnů (pokud se narodí dvě a více dětí).

    Ve vašem případě byste tedy měla být na mateřské dovolené do 13. 8. 2020.

    Následně si pak u zaměstnavatele můžete požádat o čerpání řádné dovolené. Měla byste mít nárok na celou řádnou dovolenou za kalendářní rok 2020. Musíte to jen oznámit svému zaměstnavateli. Že budete bezprostředně po skončení mateřské, čerpat řádnou dovolenou a poté i rodičovskou dovolenou.

    Po vyčerpání dovolené (její délka se odvíjí od toho, jestli máte u zaměstnavatele např. 4 nebo 5 týdnů) byste zahájila rodičovskou dovolenou.

    Na rodičovský příspěvek pak máte nárok až po skončení mateřské. Měla byste si jej tedy začít vyřizovat na konci července 2020/začátku srpna (spíše raději dříve).

    V rámci příslušného formuláře (Žádost o rodičovský příspěvek) si ale sama volíte datum, od jakého by vám měl být vyplácen.

    Ideální postup je tedy takový, že na ÚP zajdete 2 nebo 3 týden před koncem mateřské, doložíte jim všechny požadované doklady (žádost o RP, osobní doklady, rodný list dítěte, potvrzení že jsme měla mateřskou).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď