Karanténa COVID a nemocenské dávky?

Otázka

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jak je to s neschopenkou a nemocenskou v karanténě, kvůli koronaviru? Tu mi vystaví hygiena nebo musíme ke svému praktickému lékaři? A dává se neschopenka, i když nejsem nemocná, jenom jsem se setkala s někým, kdo je pozitivní na koronavirus a já musím být 14 dní doma, dokud mi neudělají negativní testy?

Děkuji za info

Vyřešeno
, , Dana H. 4 roky 1 Odpověď 9876 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    1

    V případě dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, vám neschopenku vystavuje váš ošetřující lékař (případně zdravotnické zařízení, ve kterém jste hospitalizována). To platí i v případě koronaviru (COVID).

    Pokud onemocníte koronavirem, nebo je u vás jenom podezření na rizikový kontakt s člověkem nakaženým koronavirem, pak by vám měl standardně vystavit neschopenku váš lékař.

    V praxi to funguje tak, že pokud vám oznámí pozitivní test na koronavirus, nebo vám jenom hygiena sdělí, že jste měli rizikový kontakt, měli byste zůstat doma. S praktickým lékařem byste se měli spojit telefonicky (rozhodně byste tam neměla jezdit osobně).

    Pokud nejste nemocná (jste jen v domácí karanténě), pak je možnost domluvit se u zaměstnavatele, že budete pokračovat v práci v režimu home-office (pokud to umožňuje povaha vaší práce a podmínky u vás doma/u zaměstnavatele). V takovém případě neschopenka není potřeba. Není možné být na neschopence a současně vykonávat dál stejné zaměstnání a mít nárok na mzdu.

    V ostatních případech máte v karanténě „standardní“ neschopenku, která se nijak neliší od běžné neschopenky kvůli nemoci nebo úrazu.

    Za prvních 14 dní dostáváte náhradu mzdy od zaměstnavatele, což je 60% z průměrné hrubé (redukované) hodinové mzdy. Během prvních 14 dní dostáváte zaplacené jenom skutečně neodpracované hodiny.

    Pokud by karanténa nebo onemocnění koronavirem trvalo déle než 14 dní, pak máte od 15 dne nárok na klasické nemocenské dávky.

    Ty už vyplácí stát (ČSSZ) a jsou za každý kalendářní den. Jejich výše je 60 – 72% (postupně se navyšují). A vypočítají se na základě denního vyměřovacího základu (hrubé mzdy). Nemocenské dávky dostáváte za každý kalendářní den.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď