Jak se proplácí neschopenka prvních 14 dnů

Otázka

Dobrý den,

Zajímalo by mě, jak se přesně se proplácí neschopenka za prvních 14 dní? Někde jsem četla, že by se měly proplácet i víkendy, ale když jsem si přepočítávala to, co mi přišlo z práce za neschopenku, kterou jsem měla minulý měsíc, tak mi to moc nevychází.

Můžete mi prosím poradit, jak přesně se spočítá nemocenská za prvních 14dní? Byla jsem minulý měsíc na neschopence přesně dva týdny. A měla jsem v tom dva víkendy.

Děkuji

Vyřešeno
, , Jolana T. 4 roky 1 Odpověď 1884 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Během pracovní neschopnosti máte nárok na dvě různé dávky. Během prvních 14 dní neschopenky, vám zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy za nemoc. A pokud jste nemocná delší dobu, tak od 15 dne máte nárok na nemocenské dávky (které už platí stát, resp. ČSSZ).

    Již od poloviny roku 2019 platí, že během prvních 14 dní máte nárok na náhradu mzdy od prvního dne neschopenky (dříve to nějakou dobu bylo tak, že první 3 dny nebyl nárok na nic, s výjimkou situace, kdy se jednalo o karanténu).

    Pozor ale na to, že během prvních 14 dní, vám zaměstnavatel vyplatí náhradu mzdy jenom za skutečně zameškané (neodpracované) směny.

    To, co zmiňujete ve svém dotazu, platí až pro nemocenské dávky, které dostáváte od 15 dne pracovní neschopnosti. Ty jsou opravdu vypláceny za každý kalendářní den, včetně státních svátků a víkendů (sobota a neděle).

    Není to ale až taková „výhra“ jak by to mohlo vypadat. I když jsou nemocenské dávky i za víkendy, tak díky způsobu výpočtu jsou ve výsledku o něco nižší než náhrada mzdy, kterou máte jen za neodpracované dny.

    Náhrada mzdy během prvních 14 dní, se vypočítává z průměrného hodinového výdělku. Ten se spočítá na základě vašeho hrubého příjmu za předchozí kalendářní čtvrtletí, který se vydělí počtem odpracovaných hodin včetně práce přes čas (pokud jste v předchozím kalendářním čtvrtletí čerpala dovolenou nebo byla na neschopence, tak to se do výpočtu nezahrne).

    Z průměrného hodinového výdělku pak dostáváte 60%. Resp. nejprve se provádí redukce, kdy do určité částky se započítá 90%, ze zbytku pak 60% nebo jen 30% hodinové mzdy. A následně dostanete 60% z redukované částky.

    Pokud byste měla rovnoměrnou rozloženou pracovní dobu a týdenní pracovní dobu 40 hodin, tak byste za 14 dní měla dostat proplaceno 80 hodin na neschopence. Pokud byste měla nerovnoměrné rozložení směn, směny byly různé dlouhé, nebo měly připadat i na víkendy, pak se to zohlední.

    Během prvních 14 dní vám tedy zaměstnavatel zaplatí všechny hodiny, které byste v té době měla strávit v práci, pokud byste byla zdravá.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď